Kultúra

Nenávratné miznúce priemyselné objekty. Tomáš Manina ich zachoval v obrazovej podobe

Fotograf Tomáš Manina zdokumentoval bývalé priemyselné zóny a technické pamiatky z prelomu 19. a 20. storočia na území Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Nenávratné miznúce priemyselné objekty. Tomáš Manina ich zachoval v obrazovej podobe
13
Galéria

Fotograf Tomáš Manina zdokumentoval bývalé priemyselné zóny a technické pamiatky z prelomu 19. a 20. storočia na území Bratislavy. Výsledok jeho päťročnej práce je zhrnutý v knihe Technické pamiatky Ružinova.

Bratislavské technické skvosty

„Nenávratné miznúce priemyselné objekty nám Tomáš Manina zachováva v obrazovej podobe. Je to dôležitá pamäť Bratislavy,“ na nedávnej prezentácii knihy povedal Dušan Pekár, starosta bratislavského Ružinova, ktorého samospráva finančne podporila fotografov projekt.

V knižnom výbere je prvý most cez Dunaj pomenovaný po cisárovi Františkovi Jozefovi, depo Viedenskej električky aj Dopravného podniku mesta, čerpacie a prečerpávacie stanice, mlyny na Vydrici. Autor sa systematicky venuje veľkým továrňam, akými boli Dynamitka, Stollwerk, Cvernovka, Káblovka, Klingerka, Siemens-Schuckert, Rafinéria Apollo, Matador, Mestský pivovar a pivovar Stein, prvá parná elektráreň či vinárstva Palugyay a Hubert.

Medzi zachované a využívané historické objekty spred vyše sto rokov patria: budova konskej železnice, Plynárenské múzeum, Červený most, železničný tunel či v tomto roku otvorený rekonštruovaný Starý most. Autor čitateľom umožňuje nazrieť do interiéru Bratislavských parných kúpeľov z roku 1913 a iných vzácnych priestorov, ktoré našiel pri svojom výskume v rôznej literatúre, na výkresoch a iných dostupných prameňov.

Jazvy mesta

„Vybral som si to prelomové obdobie preto, že v rámci doktorantúry som sa venoval vzniku fotografie a jej postupnému využitiu. Vtedy, popri portrétovaní, fotografia začala slúžiť aj akoby na marketing, čoho dôkazom bola aj prvá londýnska výstava, kde boli prezentované produkty pomocou fotografických albumov,“ zdôvodnil fotograf.

Podľa neho v knihe sú všetky významné bratislavské industriálne pamiatky. Len ho mrzí, že aj počas jeho dokumentovania miznú, ako nedávno zbúraný pivovar Stein. Mrzí ho aj stav opustenej továrne Danubius v centre mesta, okolo ktorej chodí denne a uvažuje, či sa čaká, kým stavba spadne. „Je to jazva mesta,“ dodáva autor, ktorý v inej časti centra nafotil prázdne plochy po bývalej továrni Siemens, kde už vyrástli päť či šesť poschodové bytovky.

Ilustračné foto

Pivovar Stein už viac neexistuje
13
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM