Jakub Haršany Rôzne

Nenápadný, no o to krajší. V dome na Židovskej nájdeme expozíciu historických hodín

V blízkosti Dómu sv. Martina na Židovskej ulici nájdeme jeden z najkrajších domov v Bratislave. Dnes sa v ňom nachádza múzeum hodín.

Ilustračný obrázok k článku Nenápadný, no o to krajší. V dome na Židovskej nájdeme expozíciu historických hodín
7
Galéria

Dom U dobrého pastiera bol postavený pre tunajšieho obchodníka v rokoch 1760 až 1765 a dnes patrí k pár zachovaným pôvodným budovám bratislavského podhradia.

Názov podľa sošky Krista

Je to jedna z najkrajších rokokových stavieb v Bratislave. Dom má štyri poschodia, lichobežníkový pôdorys a úzke priečelie na šírku jednej izby a schodišťa. Táto jedinečná a originálna stavba dostala názov podľa sošky Krista ako dobrého pastiera na nároží budovy.

V minulosti bola spodná časť určená na remeselno-obchodnú činnosť, horné podlažia slúžili na bývanie. Dom prešiel rekonštrukciou v roku 1975 a následne v ňom Mestské múzeum otvorilo unikátnu expozíciu historických hodín.

Slnečné hodiny, budíky či vreckové hodinky

Expozícia sa zameriava najmä na hodiny z 18. až 19. storočia vyrobené v dielňach bratislavských majstrov. Vystavené sú tu aj rôzne typy hodín z obdobia od 17. do začiatku 20. storočia. Nachádza sa tu súbor prenosných slnečných hodín, rôzne typy stolových a nástenných hodín, budíky či ukážky vreckových hodiniek.

Dom U dobrého pastiera patrí k drobným skvostom stredoeurópskej meštianskej architektúry a určite stojí za to si ho prezrieť zblízka.

Čítajte aj: Viete, kde stojí najužší dom v Bratislave?

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM