Aktualizované ELA Rôzne Správy

Nemocnica Rázsochy je POCHOVANÁ: Nepostavia ju, rozhodlo ministerstvo zdravotníctva

Ministerstvo zdravotníctva v stredu rozhodlo, že nemocnica na Rázsochách nevznikne. KDH v reakcii na tento krok v tlačovej správe informuje, že začalo zbierať podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica Rázsochy je POCHOVANÁ: Nepostavia ju, rozhodlo ministerstvo zdravotníctva
Zdroj: Facebook.com/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

Chcú odvolávať ministerku

Považuje to za neodborné rozhodnutie s negatívnymi dôsledkami na pacientov. Začalo preto so zberom podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce odvolávať ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD).

„O novej nemocnici v Ružinove nevieme vôbec nič. Tento projekt začne úplne od nuly, iba s časťou projektovej dokumentácie z Rázsoch, pričom nemocnica v Ružinove nemá ani dostatok pozemkov na výstavbu novej nemocnice,“ poznamenal poslanec KDH František Majerský.

Tvrdí, že nemocnica na Rázsochách mala základné predpoklady, aby sa v dohľadnej dobe mohla začať stavať, pričom štúdia rezortu zdravotníctva má rátať s dokončením nemocnice v Ružinove až v roku 2038.

„Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu,“ podotklo KDH.

Aktualizované 17:55 Celý projekt univerzitnej nemocnice v Bratislave chce ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) predstaviť verejnosti po schválení vládou. Odmieta prekrúcanie faktov v súvislosti s projektom a zmenou rozhodnutia pri výstavbe nemocnice Rázsochy, pre ktoré ju chce z funkcie odvolávať opozičné KDH.

„Je smutné, ak sa opozičná politika zmení na obyčajný politický bulvár. Predstavitelia KDH v súvislosti s témou nemocnice Rázsochy konšpirujú bez reálnych faktov, postaviť odvolávanie ministra na základe konšpirácií je dôkazom zúfalého kroku jeho iniciátorov,“ uviedla Dolinková.

Nová nemocnica v Ružinove

Poslanec hnutia Peter Stachura vidí v „pochovaní“ projektu Rázsochy odborný a medicínsky rozmer. Ozrejmil, že malo ísť o komplexnú koncovú nemocnicu, ktorá by s ostatnými súčasťami Univerzitnej nemocnice Bratislava vedela zabezpečiť starostlivosť o všetkých ťažkých pacientov na Slovensku.

Tvrdí, že ak sa postaví nová nemocnica v Ružinove, časť zdravotnej starostlivosti univerzitnej nemocnice sa bude musieť presunúť aj do súkromnej nemocnice Bory.

„Čím štát stratí dosah na svoju kľúčovú nemocnicu, ktorá má zabezpečiť jedinečné výkony pre všetkých občanov v krajine a zároveň má byť národným centrom pre vedu a vzdelávanie,“ doplnil.

Rozhodnutie rezortu kritizuje aj opozičné hnutie Slovensko. Opätovne vyzvalo opozíciu k podpore návrhu na odvolanie ministerky.

„Dvanásť rokov trvalo predchádzajúcej vládnej garnitúre Smeru-SD, aby sa rozhodli, kde štát postaví koncovú univerzitnú nemocnicu v Bratislave – na Rázsochách. Dnes sme sa dozvedeli, že tomu tak nebude. Sľubujú nám ju za ďalších štrnásť rokov v Ružinove, kde nič nie je pripravené. Veríme, že toto je posledná kvapka v pohári trpezlivosti našich opozičných kolegov, ktorí nám už teraz dodajú podpisy na odvolanie ministerky Dolinkovej,“ uviedol poslanec za hnutie a exminister zdravotníctva Marek Krajčí.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM