Rôzne

Nemilé prekvapenia na jednom z bratislavských kúpalísk

Jeden z našich čitateľov nemá s kúpaliskom Matadorka v Petržalke práve najlepšie skúsenosti. Prinášame jeho postrehy a aj vyjadrenie prevádzkovateľa kúpaliska.

Ilustračný obrázok k článku Nemilé prekvapenia na jednom z bratislavských kúpalísk
5
Galéria

Prečo sa vyhnúť kúpalisku Matadorka?

V Petržalke sa ukrýva atraktívne kúpalisko vhodné najmä pre aktívnych plavcov. Nájdete tu totiž výnimočne hlboký plavecký bazén s dĺžkou 50 metrov určený aj na zápasy vodného póla. Menej zdatní si môžu zaplávať v 25-metrovom bazéne, do ktorého ústi tobogan. Teda, ak máte šťastie a práve ho pustili. Matadorka svojich návštevníkov poteší aj veľkou trávnatou plochou v tieni topoľov, volejbalové ihrisko, pingpongový stôl a veľká tribúna, ktorá je od obeda chránená pred slnečnými lúčmi. Skrátka, dospelí plavci si tu prídu na svoje.

Lenže, nie je všetko zlato, čo sa blyští. Na veľkom bezplatnom parkovisku nenájdete vyznačené parkovacie miesta, a tak sa vám pokojne môže stať to, čo niektorým nešťastníkom v sobotu – po vytvorení prvého a druhého radu vozidiel niekoľko dobrákov vytvorilo hneď aj tretí rad. Logicky, autá v druhom rade ostali zablokované bez akejkoľvek únikovej medzery.

V pokladni znudený chlapec s priateľkou na kolenách nedokáže ani pozdraviť. Po kúpe lístka sme mali v pláne sa prezliecť. Vonku sa však nenachádza ani jedno miesto typické pre všetky ostatné kúpaliská. Hľadáme teda pánske šatne, na ktorých svieti škaredý nápis: „použite ženské šatne“. Tie nájdete v blízkosti ženských spŕch aj toaliet. Samozrejme, že na prezliekárni pre nežné pohlavie nenájdete jedinú informáciu, že aktuálne ide o zmiešané šatne.

Ak Matadorku navštívite s deťmi, zážitky ďalej pribúdajú. O pár minút – konečne prezlečení a pripravení na zábavu – zistíte, že na pokazenej trampolíne svieti nápis „Nepoužívať!“ Môže dať prevádzkar výraznejšie najavo svoju neschopnosť?

Zlatým klincom je však „tobogan“ v detskom bazéne. Ide o šmykľavku z pieskoviska, ktorá ústi do 25 centimetrov hlbokej (alebo skôr plytkej) vody. Pre zmiernenie nárazu bola na dno uložená jedna štvorcová dlaždica z drvenej gumy. Aj dve by boli asi málo, a tak z kúpaliska pravdepodobne odídete s nejakou tou modrinou navyše.

To najlepšie však prichádza v momente, keď začnete detský tobogan skúmať bližšie. Je totiž kombináciou šmykľavky z pieskoviska a záhradnej hadice. Vodu do nej vtláča úplne obyčajné 250-wattové ponorné čerpadlo s plavákom. Pod rebríkom je pripojené do 230 V elektrickej siete a pod šmykľavkou ponorené pod vodnú hladinu. Deti sa tak kúpu v rovnakej vode, v ktorej je neustále pustené záhradné čerpadlo s plavákom umelo pripevneným tak, aby tok vody nebol nikdy prerušený. Môžete hádať, čo sa asi tak píše v návodoch k takýmto produktom.

Ak vidím takéto podomácky zostrojené riešenie u niekoho na záhrade, poviem si, že zbytočne riskuje, no na verejnom kúpalisku je takéto riešenie naozaj neprípustné. Našťastie stačilo odpojiť od zásuvky (bez akejkoľvek IP ochrany proti vode!) a ovlažovať šmykľavku ručne.

Na Matadorku si rád pôjdem ešte niekedy normálne zaplávať. V Bratislave niet veľa plaveckých vonkajších bazénov s možnosťou skákania do vody. S dieťaťom sa však nabudúce vyberiem určite niekam inam.

Názor čitateľa sme posunuli prevádzkovateľovi kúpaliska Matadorka, ktorým je Klub vodného póla Bratislava. Poslali nám nasledujúcu reakciu:

Komplikované parkovanie

Predmetné parkovisko nie je vo vlastníctve kúpaliska. Za uvedené parkovisko platíme mesačne nájom a poskytujeme ho návštevníkom bezplatne. Náklady súvisiace s novým vyznačením parkovacích miest by sme museli až po súhlase majiteľa premietnuť do ceny vstupného pre návštevníkov kúpaliska, čo by sme určite nechceli, pričom by išlo o nemalú investíciu. Jediné, čo môžeme v tejto situácii urobiť, je upozorniť návštevníkov na správne parkovanie a v prípade potreby zabezpečujeme prostredníctvom zvukovej techniky kúpaliska preparkovanie zle zaparkovaných áut.

Chýbajúca prezliekáreň

Vonkajšia prezliekáreň býva na kúpalisku každoročne a aj tento rok bola objednaná. Bohužiaľ, dodávateľ nám po urgenciách oznámil, že z ekonomických dôvodov náhle ukončil svoju podnikateľskú činnosť, a preto nevie zabezpečiť postavenie vonkajšej prezliekárne. Na túto letnú sezónu to už nevieme zabezpečiť, samozrejme na budúci rok už nebude chýbať na kúpalisku.

Vnútorné šatne sú dočasne spoločné. Na budúcu sezónu máme v pláne po rekonštrukcii opätovne otvoriť samostatné šatne pre pánov.

Atrakcie pre deti

Trampolína bola zničená vandalmi, momentálne čakáme na nové náhradné diely.

Šmykľavka pre deti nie je definovaná ako tobogan, ale ako detská šmykľavka pre najmenších a je pre deti do 6 rokov. Minimálna hĺbka vody je 30 až 35 cm. Za posledné roky sme v tomto smere nemali žiadne sťažnosti.

Nevieme, čo mal čitateľ na mysli, ale každé takéto technické zariadenie má svoj samostatný istič, ktorý v prípade potreby zabezpečí okamžité vypnutie zariadenia. Typ elektrického kábla a špeciálna elektrická skrinka sú určené do tohto prostredia, pričom sú umiestnené mimo bazénovej časti.

Na záver chceme dodať, že ako jediné kúpalisko v Bratislave nemáme dotovanú prevádzku a väčšinu investičných zámerov. Napriek tomu sa snažíme našim návštevníkom každý rok priniesť niečo nové.

Budeme radi, ak nám aj vy zašlete vaše postrehy či tipy na zaujímavé témy na bratislava@global24.sk

Kúpalisko Matadorka
5
Galéria
Zdroj: tip od čitateľa
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM