Rôzne Správy

Nemáte čas pomáhať deťom s úlohami? Pošlite ich do knižnice

Petržalská knižnica prišla so zaujímavým projektom. Jeho názov je výstižný - Domáce úlohy? Smer knižnica!

Ilustračný obrázok k článku Nemáte čas pomáhať deťom s úlohami? Pošlite ich do knižnice
4
Galéria
Zdroj: TASR

Projekt spustila Miestna knižnica Petržalka v septembri 2016. Deti na viacerých pobočkách knižnice môžu využiť počítač a vyhľadať si informácie potrebné k domácim úlohám a projektom. Rovnako si sami, prostredníctvom on-line katalógu vyhľadajú knihu, ktorú potrebujú. Ak si s niečim nevedia poradiť, knihovníčky im ochotne pomôžu.

Ako sa vyznať v informáciách

„Využitie kníh, populárno-náučnej literatúry a encyklopédii k domácej úlohe, dobrá rada, ako sa vyznať v obsahu knihy, v registri encyklopédie či ako využiť pojem „kľúčové slovo“ pri hľadaní v katalógoch či na internetových vyhľadávačoch je najčastejšou pomocou, ktorú deťom pri úlohách poskytujeme,“ hovorí vedúca útvaru knižnično-informačných služieb a metodiky Viera Némethová.

Deti v petržalskej knižnici naučia, ako si informácie vyselektovať, overovať si ich a písať iba taký text, ktorému dieťa rozumie a vie si ho aj obhájiť. „Učíme ich, ako uvádzať zdroje informácií, z ktorých čerpali, učíme ich práci s textom aj obrázkami,“ pokračuje Viera Némethová.

Poskytnú počítač aj tlačiareň

V knižnici radi poradia deťom aj s tvorbou prezentácií, jednoduchých grafov a podobne. „Nie všetky deti majú doma k dispozícii počítač, čo nie je žiadny hendikep a knižnica je presne miestom, kde si v pokoji môžu deti vypracovať úlohu a ešte tu aj nájdu osobu, s ktorou sa môžu poradiť,“ hovorí Némethová.

Ak nemáte doma tlačiareň, knižnica je rovnako nápomocná. Deti a študenti si môžu svoju úlohu či referát aj vytlačiť, čo je tiež pomerne často využívaná služba.

Najväčším prínos projektu je možnosť využitia príjemného, pokojného a bezpečného prostredia, v ktorom sa deťom má kto venovať.

Projekt prebieha vo vopred stanovených dňoch a hodinách na troch petržalských rodinných pobočkách – Prokofievova 5, Turnianska 10 a Vavilovova 24 a na dvoch detských pobočkách – Furdekova 1 a Dudova 2. Viac informácií nájdete na stránke kniznicapetrzal­ka.sk.

Miestna knižnica Petržalka
4
Galéria
Zdroj: Miestna knižnica Petržalka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM