Jakub Haršany Samospráva

Nekosené trávnaté plochy, vytvorené na pomoc včelám, dostali nové označenie

Nekosené trávnaté plochy a ostrovy lúčnych kvetov, ktoré v bratislavskej Karlovej Vsi vznikli v rámci projektu Mestské včely, už majú svoje označenie.

Ilustračný obrázok k článku Nekosené trávnaté plochy, vytvorené na pomoc včelám, dostali nové označenie
Zdroj: Združenie Živica

Projekt Mestské včely, ktorý realizuje nezisková organizácia Živica, vznikol s cieľom zapojiť ľudí, organizácie a školy do záchrany včiel a ostatných opeľovačov a s tým súvisiacich tém ochrany životného prostredia.

Do projektu sa zapojila aj bratislavská mestská časť Karlova Ves, ktorá patrí medzi najzelenejšie časti hlavného mesta. Prvé aktivity prišli už na jar, kedy v Karlovke vznikli rôznorodé trávnaté plochy, ktoré poskytujú potravu a úkryt pre včely, čmeliaky, motýle a iné opeľovače.

Osadili nové informačné tabule

„V súčasnosti sa na týchto miestach nachádzajú nové profesionálne informačné tabule, ktoré obsahujú stručné údaje o význame plôch,“ informuje na svojej stránke združenie Živica. Nové tabule osadili na začiatku augusta a nahradili tak staré informačné ceduľky, ktoré tu boli od jari.

Tabuľky ponúkajú čitateľom tiež mapu s ďalšími typmi výsadby pre včely a iné opeľovače, ktoré je možné navštíviť. „Sú umiestnené na uliciach Jána Stanislava, Hlaváčikova, Líščie údolie, v Karloveskom športovom klube na Janotovej, v areáli ZŠ Alexandra Dubčeka, v Spojenej škole na Tilgnerovej ulici a v ZŠ na Karloveskej 61,“ informoval nás Branislav Heldes z miestneho úradu v Karlovej Vsi.

Význam projektu

„Cieľom vzniku týchto plôch a miest je upozorniť na druhovú rozmanitosť kvetov, bylín a tráv a s tým súvisiacu pestrosť opeľovačov, pre ktorých sú nielen cenným zdrojom potravy, ale aj útočiskom,“ vysvetlil význam projektu Heldes. Zároveň menšie nekosené plochy zvyšujú vlhkosť a znižujú teplotu na rozpálenom sídlisku.

Takisto pre deti z vybraných základných škôl má projekt edukatívny význam. „Deti môžu sledovať opeľovače na vytvorenej bylinkovej špirále, zeleninovo-ovocno-kvetinovej výsadbe a v tzv. hmyzom hoteli,“ dodal na záver Heldes.

Čítajte aj: S bioodpadom sa dá narábať oveľa efektívnejšie. Dokonca aj na balkóne

Projekt Mestské včely
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM