Kultúra

Nekonečný príbeh končí: Bratislava má konečne Kunsthalle

Dlhoročné snahy umelcov a kurátorov o zriadenie Kunsthalle v hlavnom meste sa stali realitou. Na Námestí SNP sa dvoma výstavami a koncertom skupiny Tornádo Lue slávnostne otvorili priestory Domu umenia/Kunsthalle Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Nekonečný príbeh končí: Bratislava má konečne Kunsthalle
Zdroj: TASR

„Dve dekády je zriadenie bratislavskej Kunsthalle živou témou, ale aj zakliatou, pretože sme to za 20 rokov urobiť nedokázali, nevedeli, nechceli. Moje pocity sú dnes preto zmiešané – na jednej strane je to radosť z otvorenia, na druhej strane by sme sa mali zamyslieť nad sebou, prečo nám všetko tak dlho trvá,“ povedal minister kultúry Marek Maďarič pred slávnostným prestrihnutím pás­ky.

Druhý na Slovensku

Ako poznamenal, na Slovensku až zahanbujúco dlho chýbal priestor na prezentáciu súčasného umenia. Podľa neho najväčším problémom bola vôľa, pretože dopyt po takomto umení tu za tie roky bol. „Nech sa zamyslí niekto, kto za kultúru zodpovedal v minulosti, prečo sa skôr neurobili takéto rozhodnutia,“ konštatoval. Dnešným dňom tak fungujú dve Kunsthalle, jedna v Košiciach a druhá v hlavnom meste. Tretiu pripravujú v Žiline v bývalej synagóge.

Minister sa počas slávnostného otvorenia poďakoval generálnej riaditeľke Národného osvetového centra Jane Kresákovej, ktorá popri svojich povinnostiach prijala úlohu zriadiť a zabezpečiť rozvoj Kunsthalle. Zaželal, aby Kunsthalle Bratislava (KHB) svojimi projektmi a výstavami oslovila čo najširšiu verejnosť, čo je podľa neho pomerne ťažké poslanie. „Aby tento priestor považovala za svoj ak nie celá, tak väčšina slovenskej výtvarnej obce, a nielen nejaká skupina,“ dodal.

Vyjadril potešenie z toho, že v KHB pôsobia absolventi výtvarných škôl, ktorí budú návštevníkom k dispozícii, aby im pomohli pochopiť prezentované diela a získali ich pre tento prúd umenia. „Je to legitímna časť našej kultúry a aj v minulosti progresívne umenie narážalo na nepochopenie súčasníkov. Niektorým laikom môžu exponáty pripadať absurdné, ale ku kultúrnemu štátu patrí, aby súčasní umelci mali priestor na komunikáciu s verejnosťou,“ uviedol Maďarič pre TASR.

Umenie v čase mečiarizmu

Prvá výstava vo vynovených hlavných priestoroch pod názvom "Paradox 90. Kurátorské koncepcie v období mečiarizmu (1993 – 1998)“ mapuje osem kurátorských projektov daných rokov. Koncipovaná je ako pocta kurátorom a výtvarníkom, ktorí počas nepriaznivej politickej situácie na Slovensku reprezentovali trendy súčasného vizuálneho umenia.

Okrem hlavných priestorov na dvoch poschodiach KHB využíva na prízemí upravené priestory bývalej predajne Dielo pod názvom Kunsthalle LAB. Premiérovou expozíciou sú Vlnové štúdie od rakúskeho sound-artistu Karla Salzmanna. Ide o sériu zvukových objektov a inštalácií.

Ďalšie plánované výstavy majú ambíciu komunikovať so širšou verejnosťou Bratislavy, vrátane okoloidúcich, prostredníctvom presklených výkladov. Výstavný plán v Kunsthalle LAB bude v najbližšom období pozostávať dominantne z tých projektov, ktoré sa prihlásili do medzinárodnej výzvy. Salzmann je jeden z takmer 200 záujemcov z celého sveta, ktorí po výzve prejavili záujem o výstavu v tomto priestore.

KHB ako nezbierkotvorná galéria bude prezentovať tvorbu významných súčasných domácich a zahraničných vizuálnych umelcov. Je galériou Slovenského centra vizuálnych umení a sídli v Dome umenia. Organizačne spadá pod Národné osvetové centrum, ktorého zriaďovateľom je ministerstvo kultúry.

Otvorenie Kunsthalle Bratislava
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM