Kultúra

Nefunkčné hodiny v Starom Meste by konečne mohli ukazovať správny čas

Hodiny na Hviezdoslavovom námestí v bratislavskom Starom Meste, ktoré už niekoľko mesiacov nefungujú, by už čoskoro nemuseli ukazovať "správny čas" iba dvakrát za deň.

Ilustračný obrázok k článku Nefunkčné hodiny v Starom Meste by konečne mohli ukazovať správny čas
Zdroj: Carlton

Sfunkčnenie hodín si vyžaduje komplexnú opravu, ktorá sa nedá urobiť na počkanie. „Po rokoch bezproblémového fungovania treba vymeniť zastaranú elektroniku, na nefunkčnosti hodín sa podpísali aj poveternostné podmienky,“ povedala Daniela Danihelová z Komunitnej nadácie Bratislava.

Nielen na nadáciu, ktorá spomínané hodiny vlastní, ale aj na samosprávu Starého Mesta sa s početnými otázkami obracajú mnohí obyvatelia. Mestská časť podľa Nory Remiárovej zo staromestského miestneho úradu sa už preto pred časom pokúsila iniciatívne batériu vymeniť, hodiny však fungovali len krátku dobu.

„Predpokladáme preto, že oprava si bude vyžadovať rozsiahlejší zásah a nepôjde len o výmenu batérie,“ skonštatovala Remiárová. Predpoklad potvrdila aj Danihelová, podľa ktorej oprava hodín vyžaduje špeciálne zariadenie zo Švajčiarska a nainštalovať by ho mali prísť technici z Česka.

Čítajte aj: Park na Belopotockého sa konečne dočkal revitalizácie. Ako bude vyzerať?

Remiárová však zároveň potvrdila, že miestna samospráva už vyvinula snahu získať hodiny do svojej správy. „V prípade, že by došlo zo strany súčasného vlastníka k súhlasu, veľmi radi ich prevezmeme do majetku mestskej časti,“ doplnila. Do cudzieho majetku totiž samospráva investovať nemôže, viazaná je platnými predpismi.

Podľa Danihelovej ale zmena majiteľa hodín nie je v súčasnosti aktuálnou témou, dôležitá je podľa nej oprava predmetných hodín. Zároveň dodala, že samospráva im je nápomocná.

Repliku historických hodín, pri ktorých sa v minulosti veľmi radi ľudia stretávali, osadili na Hviezdoslavovom námestí v roku 2004, aj za pomoci finančných darov od obyvateľov.

Čítajte aj: Bratislavské videá bodovali v zahraničí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM