Správy Samospráva

Nefungujúce eskalátory na petržalskej stanici: Nie sú peniaze na ich prevádzku

Eskalátory na petržalskej stanici nefungujú od roku 2011. Ich spustenia sa asi tak skoro nedočkáme. Železnice totiž nemajú peniaze na ich prevádzku.

Ilustračný obrázok k článku Nefungujúce eskalátory na petržalskej stanici: Nie sú peniaze na ich prevádzku
6
Galéria

Železničná stanica v Petržalke sa môže na rozdiel od Hlavnej stanice pochváliť oveľa čistejším a kultúrnejším prostredím. Aj tu sa však nájde chybička krásy. Sú ňou nefungujúce eskalátory.

Vyjednávanie s mestskou časťou

Priestory stanice, vrátane pohyblivých schodov, spravujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Tie ich z dôvodu nedostatku financií odstavili z prevádzky už v roku 2011. „Eskalátory sú zastarané, ich prevádzka je veľmi nákladná a vyžadovali by si značnú investíciu,“ pre Bratislava24.sk uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Železnice sa ešte pred odstavením eskalátorov chceli dohodnúť s mestskou časťou Petržalka na spoločnom hradení nákladov na ich prevádzkovanie. Podchod, kde sa eskalátory nachádzajú, totiž patrí mestskej časti. Rokovania však neboli úspešné. „Keďže petržalská stanica je s výnimkou podchodu vo výlučnom vlastníctve ŽSR, nie je možné, aby sme sa spolupodieľali na oprave ich majetku,“ informovala nás Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou na petržalskom miestnom úrade.

Spustenie sa neplánuje

Petržalská stanica zabezpečuje pre cestujúcich pravidelné spojenie s Rakúskom. V bežný pracovný deň odíde zo stanice do Viedne 22 vlakov. „Bezbariérový prístup pre cestujúcich je zabezpečený výťahmi,“ dodala Pavliková.

Každý deň prejde podchodom množstvo ľudí smerom od Panónskej cesty alebo naopak. A častokrát by viacerí privítali funkčné eskalátory. Podľa železníc sa však v súčasnosti neplánuje ich spustenie, a tak nezostáva nič iné, len si na súčasnú situáciu zvyknúť.

Železničná stanica v Petržalke
6
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM