Rôzne

Neďaleko Dimitrovky stojí bunker z 2. svetovej vojny. Dnes sa v ňom môžete najesť

Na území Bratislavy sa nachádza množstvo vojenských bunkrov. Jeden z nich stojí aj na Odborárskej ulici v Novom Meste. V súčastnosti je prerobený na reštauráciu.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Dimitrovky stojí bunker z 2. svetovej vojny. Dnes sa v ňom môžete najesť
8
Galéria
Zdroj: Google Maps

Bratislava je známa množstvom vojenských bunkrov na jej území. Niektoré sú zničené či zanedbané, ale sú aj také, ktoré sa podarilo obnoviť.

Jeden z takých bunkrov stojí v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. Ak prechádzate po Odborárskej ulici, do oka vám určite padne mohutná stavba pripomínajúca obrovskú betónovú kocku. V súčastnosti v nej sídli reštaurácia Sfinga.

Súčasť opevnenia

Pôvodne ide o nemecký bunker z čias vrcholiacej druhej svetovej vojny. „Podľa historických záznamov ho postavili v roku 1945 v rámci opevňovania Bratislavy,“ pre Bratislava24.sk uviedol Ján Borčin z tlačového oddelenia miestneho úradu v Novom Meste.

Budovali sa vtedy viaceré obranné línie, pričom jedna z nich viedla aj územím mestskej časti Bratislava-Nové Mesto. „Obranná línia viedla od kameňolomu Rössler k ohrade továrne Dynamit-Nobel, pokračovala cez Tehelné pole, Pasienky, Štrkovec a Pálenisko až k rieke Dunaj,“ doplnil Borčin.

Bunker z 2. svetovej vojny je zaradený medzi pamätihodnosti mesta Bratislavy.

Mohutný betónový objekt slúžil aj ako kryt pre obyvateľov miestnej štvrte, ak by náhodou došlo k výbuchu, požiaru či chemickému zamoreniu v blízkej továrne, ktorú Bratislavčania poznajú ako Dimitrovka.

Vojenské bunkre a kaverny nad Bratislavou
8
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM