Maros Palesch Krimi

Nedajte šancu podvodníkom

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave II. upozorňuje občanov na podvodníkov, ktorí sa vydávajú za príbuzných, kamarátov príbuzných, rodinných príslušníkov ich príbuzných a pod. Pod vymyslenými dôvodmi akými sú väčšinou kúpa motorového v

Podvodníci využívajú dôverčivosť najmä starších osôb. Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave II. vyšetruje viaceré prípady, keď podvodníci využili dôverčivosť staršej osoby a obrali ju o peniaze. Sú to najmä prípady keď niekto zavolá starším ľuďom domov a predstaví sa ako ich príbuzný (syn, dcéra, vnuk/čka) a žiada ich ihneď o finančnú pomoc (najčastejšie na kúpu vozidla) s tým, že pre peniaze pošle svojho kamaráta. V takomto prípade si spätným volaním overte, či ide naozaj o príbuzného, za ktorého sa vydáva (zavolajte svojmu príbuznému na jeho číslo späť) a nedávajte peniaze osobe, ktorú nepoznáte.

Niekoľko prípadov, ktoré sa v poslednom čase stali:

Dňa 08.09.2011 v čase približne o 17.00 hod. získal podvodným neznámy páchateľ finančnú hotovosť. Neznámy páchateľ sa po predchádzajúcom telefonickom rozhovore toho istého dňa dostavil pred obytný dom v bratislavskom okrese 2, kde pod zámienkou, že sa jedná o vnuka poškodenej osoby vylákal podvodným spôsobom finančnú hotovosť vo výške 3.500,–€. Neznámy páchateľ tvrdil poškodenej 87 ročnej žene, že ich potrebuje na kúpu vozidla.

Takýmto obdobným spôsobom sa pokúsil neznámy páchateľ vylákať peniaze aj od staršieho občana žijúceho taktiež v druhom bratislavskom okrese. V tomto prípade telefonoval od dňa 12.09.2011 do dňa 14.09.2011 ni­ekoľkokrát neznámy páchateľ 89 ročnému mužovi od ktorého žiadal finančnú hotovosť 3.000,–€ na kúpu nového vozidla. Neznámy páchateľ sa mal tento krát predstaviť ako manžel vnučky. K dokonaniu tohto skutku nedošlo.

Dňa 18.09.2011 v čase približne o 16.00 hod. zatelefonoval neznámy páchateľ do bytu poškodenej 84 ročnej ženy, ktorá býva taktiež v druhom bratislavskom okrese. Tejto žene sa mal predstaviť ako vnuk, pričom od nej žiadal finančnú hotovosť 2.000,–€ na kúpu počítača. Poškodená mu však povedala, že takúto vysokú sumu doma nemá, že má v hotovosti len 400,–€. Na to neznámy páchateľ povedal, že nech mu dá toľko čo môže a že si ostatné požičia od kamaráta. Následne asi 5 minút po tomto opätovne volal poškodenej ktorej oznámil, že pre predmetné peniaze príde jeho kamarát, ktorý tam ide niečo vybaviť. Poškodenej následne kázal aby vyšla von pred obytný dom, kde má peniaze odovzdať jeho kamarátovi. Poškodená tak urobila a takýmto podvodným spôsobom prišla o finančnú hotovosť 400,–€.

Posledným prípadom je prípad zo včera, kedy neznámy páchateľ zatelefonoval 82 ročnej žene z Bratislavy, pričom ju oslovil babka. Vydávajúc sa za manžela jej vnučky od nej žiadal 4.000,–€. Poškodená žena mu však povedala, že má doma len finančnú hotovosť 2.200,–€, s čím neznámy páchateľ súhlasil a povedal, že pre peniaze pošle svoju kamarátku. Na adresu poškodenej 82 ročnej ženy prišla neznáma žena, ktorej odovzdal manžel poškodenej dohodnutú finančnú hotovosť.

**Ak sa vám stane niektorá z popísaných udalostí, snažte sa zapamätať si: popis osôb, výzor, oblečenie, vozidlo (EČV, typ, farba) a iné zvláštnosti. Vo všetkých prípadoch ihneď zavolajte POLÍCIU na číslo 158.

Ako treba správne privolať pomoc polície na bezplatnom čísle 158:

  • predstaviť sa celým menom
  • oznámiť miesto, kde sa nachádzate
  • oznámiť udalosť, ktorá Vás prinútila zavolať
  • oznámiť vaše telefónne číslo pre prípad spätného overenia oznámenia
  • odpovedať na doplňujúce otázky
  • a riadiť sa pokynmi a odporúčaniami polície**

Foto: identikit podozrivej osoby (žena z posledného spomínaného prípadu)

Zdroj + foto: KR PZ Bratislava, František Peczár

podvodnicka
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM