Nina Táborská Rôzne

Nechcených a týraných zvierat sú plné útulky. Na Poliankach si minulý rok viac ako polovica našla nový domov

Občianske združenia veľakrát suplujú štátne orgány aj napriek minimálnym právomociam. Okrem prijímania týraných zvierat zabezpečuje väčšina útulkov odchytové služby zabehnutých a premnožených zvierat, ich karantenizáciu, čipovanie, kastrácie aj adopcie.

Ilustračný obrázok k článku Nechcených a týraných zvierat sú plné útulky. Na Poliankach si minulý rok viac ako polovica našla nový domov
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavský útulok Polianky prijal za minulý rok 2461 zvierat, regionálne útulky Slobody zvierat spolu ďalších 4702 psov a mačiek. Či už to boli zvieratá odobraté z rúk samotných majiteľov z dôvodu zlej starostlivosti a týrania alebo išlo zvieratá odchytené z ulíc, každé z nich má právo na riadny domov. Niektoré zabehnuté zvieratá sa vrátili k pôvodným majiteľom a až 5050 si našlo nový domov vďaka adopciám.

„Sme radi, že sme minulý rok mohli pomôcť takému vysokému počtu zvierat v núdzi. Len v rámci bratislavského útulku sme realizovali 351 operácií na záchranu životov, začipovali sme 1508 neoznačených prijatých zvierat a vykastrovali 1500 zvierat. Z prijatých 2461 sme nový domov našli 1681 psíkom a mačkám, 502 sa podarilo vrátiť pôvodným majiteľom. Teší nás, že sa rozbieha pomoc v regiónoch, kde je situácia najhoršia, pribúdajú dokonca nové útulky,“ povedala Pavla Dugovičová, predsedníčka Slobody zvierat.

Občianske združenie riešilo minulý rok aj podnety občanov o týraní a zlom zaobchádzaní so zvieratami, pričom 401 týraných zvierat umiestnila do svojich útulkov, zabezpečila liečbu a následné umiestnenie do nových domovov. Záchrana týraných zvierat sa realizuje prostredníctvom unikátneho projektu Linka proti krutosti už 10 rokov. Dobrovoľná sieť inšpektorov Linky proti krutosti prešetruje hlásenia verejnosti o zlom zaobchádzaní so zvieratami a týraní.

Čísla rastú

„V roku 2013 sme dostali 625 podnetov, v roku 2014 už 1426 prípadov, a uplynulý rok opäť o čosi viac, a väčšina bola opodstatnená. Rastúci počet hlásení svedčí, že ľudia na Slovensku sú čoraz všímavejší a citlivejší voči týraniu zvierat. Mrzí nás však, že zodpovedné štátne orgány neprejavujú dostatočný záujem a razanciu vykonávať kontroly a nápravy v plnom rozsahu zákonných možností. RVPS majú právomoc odobrať zviera zo zlých podmienok, udeliť pokuty, vznášať trestné oznámenia i zakázať chov, avšak aj pri závažných prípadoch týrania sa len výnimočne odhodlajú k radikálnejšiemu kroku, ktorý zvieraťu pomôže, majiteľa potrestá a zabráni podobnému konaniu v budúcnosti. Občianske združenia suplujú štátne orgány napriek minimálnym právomociam,“ uviedla Romana Březinová, inšpektorka Slobody Zvierat.

Okrem prijímania týraných zvierat zabezpečuje väčšina útulkov odchytové služby zabehnutých a premnožených zvierat, ich karantenizáciu, čipovanie, kastrácie a adopcie.

„Najčastejšie prípady sú zvieratá držané permanentne na krátkych reťaziach, bez adekvátneho pohybu, výživy a prístrešku. Treba si uvedomiť (a prikazuje to aj legislatíva), že zviera má mať umožnený denný voľný pohyb, teda nesmie byť celodenne na reťazi ani vo voliére, riadnu búdu, denné kŕmenie a prístup k vode," informovala Březinová.

Ak viete o zvierati, ktoré je v zlých podmienkach, môžete kontaktovať Linku proti krutosti alebo príslušnú veterinárnu správu a žiadať o kontrolu a nápravu. Nezabúdajte, že ak vidíte zabehnuté zviera, je potrebné volať políciu (159).

Podľa zmluvy medzi OZ Sloboda zvierat a magistrátom sa musí totiž každé zatúlané, zranené či uhynuté zviera hlásiť centrálnemu dispečingu Mestskej polície a nie priamo útulku. V praxi to znamená, že polícia následne zašle mailovú objednávku na odchyt Slobode zvierat, a až potom môžu pracovníci útulku vykonať výjazd.

Čítajte tiež: Chcú im pomôcť, no v skutočnosti im ubližujú. Chorobné hromadenie zvierat je vážnym problémom aj v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM