Nina Táborská Rôzne

Nechajte sa vtiahnuť do fantastického sveta príbehov: Knižný veľtrh Bibliotéka poteší každého milovníka kníh

Jediný knižný veľtrh na Slovensku, Bibliotéka v bratislavskej Inchebe, opäť láka všetkých milovníkov kníh do fantastického sveta príbehov. Od 6. do 9. novembra sa na výstavisku predstaví celkom 150 vystavovateľov. Nechýba knižná elita, vidieť môžete aj Leibovitzovej Sumo.

Ilustračný obrázok k článku Nechajte sa vtiahnuť do fantastického sveta príbehov: Knižný veľtrh Bibliotéka poteší každého milovníka kníh
Zdroj: TASR

Bibliotéku doplní 19. ročník výstavy vzdelávania a didaktickej techniky Pedagogika, ktorá je zameraná na prezentáciu učebníc, vzdelávacích softvérov a školských pomôcok.

V poradí 22. ročník Bibliotéky okrem tisícok knižných titulov, noviniek a exkluzívnych limitovaných edícií prináša skutočne bohatý sprievodný program prispôsobený všetkým vekovým kategóriám.

Spolu na ôsmich pódiách sú pre návštevníkov prichystané stretnutia s obľúbenými autormi, autogramiády, krsty kníh, dramatizované čítania, varenie podľa kuchárskych kníh, tvorivé dielne pre deti, či festival spoločenských hier.

Aktuálny ročník Bibliotéky obohatí aj Jesenná čitáreň, kde si návštevníci v príjemnom prostredí budú môcť čítať, oddychovať, prípadne si vybrať knihu z ponuky antikvariátu.

Najväčšie hviezdy Bibliotéky

Veľkým lákadlom je švédska autorská dvojica, ktorá píše pod pseudonymom Erik Axl Sund. Čitateľov po celom svete nadchol ich úspešný triler Havranie dievča. Súčasťou návštevy tejto charizmatickej autorskej dvojice na Slovensku bude uvedenie druhej časti trileru s názvom Plameň túžby.

Obľúbení autori zo Slovenska

Ako informuje hovorkyňa Incheby Martina Macková, knižný veľtrh ako každý rok prináša aj obľúbených slovenských autorov a známe osobnosti. Tento rok v Inchebe môžete stretnúť Hanu Lasicovú, Andreu Coddington, Tamaru Heribanovú, Rasťa Piška, Gustáva Murína, Kamila Peteraja, Jozefa Banáša, Pyca, či etnologičku Katarína Nádaská.

Ľubomír Feldek porozpráva o priekopníckych a moderných prekladoch Williama Shakespeara do slovenčiny. Návštevníci sa dozvedia napríklad aj to, že s prekladom Shakespeara sa kedysi pasoval aj Pavol Dobšinský.

Bohatý sprievodný program

Na Bibliotéke sa nebude len čítať, ale aj variť. Na pódiu „Čítame s chuťou“ sa predstavia autori kuchárskych kníh, ktorí ukážu čo-to zo svojich kulinárskych schopností. Návštevníci sa budú môcť inšpirovať receptami Lenky Šoóšovej, Barbory Rakovskej, Roba Pappa, herca Braňa Deáka, poradkyne zdravého životného štýlu Zuzany Markovej a mnohých ďalších.

„Cestovteľov pre zmenu poteší bohatá edícia knižných sprievodcov. Inšpiráciu na cesty získajú návštevníci aj prostredníctvom autorských fotoshow cestovateľov, ktorí sprostredkujú autentické zážitky z vybraných destinácii,“ informuje Macková.

Do svetovej histórie zasa pozýva séria 20 dielov Animovaných príbehov velikánov dejín. Ich režisér a producent Richard Rich sa podieľal na príprave viacerých príbehov z dielne Walt Disney.

Knižná elita

Knižnú elitu zastupujú exkluzívne publikácie zo svetového vydavateľstva Taschen, informuje TASR . Zaujať môže napríklad kniha Za 125 rokov okolo sveta k výročiu vzniku časopisu National Geographic.

„Obsahuje skoro 1500 fotografií v troch zväzkoch z celej histórie National Geographic. Potom je tu veľkovýpravná kniha Annie Leibovitz Sumo. Je obrovská, má 480 strán a predáva sa s knižným podstavcom. Sú v nej všetky legendárne postavy, hollywoodske hviezdy, ktoré nafotila,“ doplnila Saša Petrášová z vydavateľstva Slovart, ktoré na veľtrhu prezentuje i ďalšie výnimočné knihy.

V superknihe najznámejšej portrétnej fotografky súčasnosti však návštevníci veľtrhu nemajú dovolené listovať, robí to za nich dáma v bielych rukavičkách.

Slovart láka do svojho stánku aj elitnou knihou fotografií slávneho brazílskeho fotografa Sebastiaa Salgada Genesis, ktorá mapuje osem rokov cestovania a viac ako 30 expedícií do ďalekých civilizácií. Salgadova óda na planétu Zem vyšla v limitovanej edícii 3000 podpísaných súprav a jej hodnota je 3-tisíc eur.

Publikáciu vystavujú v špeciálnej drevenej debne, ktorá vyzerá ako lodný kufor.

Čitateľská gramotnosť detí

Slovensko sa pravidelne ocitá na nelichotivých priečkach v testovaní čitateľskej gramotnosti detí. Aj preto je dôležité, aby sme deti viedli ku knihám od útleho veku. V rámci Bibliotéky je pre najmenších čitateľov pripravený atraktívny sprievodný program.

Podľa Mackovej sa okrem autorských čítaní a krstov detských kníh deti môžu tešiť na literárne a výtvarné dielne, kde sa budú môcť vyblázniť a predviesť svoj talent. Jednou z detských atrakcií bude škriatok Fíha, ktorý pokrstí novú knihu Fíha tralala – cestovná zábava. Pre rodičov bude otvorená poradňa o čítaní, o problémoch so sústredením sa, trpezlivosťou a o vhodnom výbere kníh.

Na pódiu Deti sú naše knihy je okrem iného prichystaný krst novej detskej knižky Víla Jazmínka a škriatok Vendelín; dramatizované rozprávanie na motívy staroeurópskej rozprávky Červené črievičky, či rozprávanie o bájkach, ako ich nepoznáme.

Informácie pre Bratislava24.sk poskytla hovorkyňa Incheby, Martina Macková.

Ku knižnému veľtrhu Bibliotéka sa v termíne od 7. do 9. 11. 2014 pridajú dve zaujímavé výstavy. Hodiny a klenoty a Minerály Bratislava.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM