Tomáš Stupavský Rôzne

Nebezpečný žart! Pilotov letu nad Bratislavou oslepili zeleným laserom

Ťažké chvíle prežívali piloti letu Boeing 737 na trase Bratislava - Londýn so 113 cestujúcimi na palube, keď sa ich pri prelete nad naším hlavným mestom niekto snažil oslepiť laserom. Polícia už prípad vyšetruje.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečný žart! Pilotov letu nad Bratislavou oslepili zeleným laserom
Zdroj: TASR

Celý incident sa odohral v noci z piatka na sobotu nad Bratislavou. Pilot lietadla Boeing 737, ktoré smerovalo do Londýna, bol oslepený silným zeleným lúčom. Posádka incident ihneď oznámila príslušným orgánom.

Polícia ihneď začala pátrať po podozrivých. Jednotka hliadkujúca na Kolibe v mestskej časti Nové Mesto krátko po udalosti zastavila štvorčlennú posádku vozidla, ktorá mala pri sebe laserové svetlo.

„Letecký a námorný vyšetrovací úrad na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja prijal o tomto incidente hlásenie. Posádka Ryanair ohlásila ožiarenie zeleným laserom Leteckej prevádzkovej službe, ktorá hlásenie vzápätí zaslala na náš útvar,“ uviedol pre spravodajský portál Čas.sk hovorca ministerstva Martin Kóňa.

„Podobné prípady sa však dejú po celom svete. Ročne je na Slovensku hlásených približne 30 podobných incidentov,“ informovala Miroslava Janušicová z Leteckého úradu v Bratislave.

Hrozivé následky

Bratislavská polícia vyzýva občanov na pomoc pri lokalizácií miesta, z ktorého nezodpovední jedinci zasiahli laserom kokpit lietadla. Páchateľom tohto počinu hrozí obvinenie z ohrozenia prevádzky prostriedku hromadnej prepravy.

„Policajti vyzývajú svedkov, ktorí v piatok minulý týždeň o 22.45 h v okolí vysielača Kamzík v Bratislave na Ceste na Kamzík zaznamenali podozrivé konanie osôb, aby tieto informácie oznámili na bezplatnom telefónnom čísle polície 158, prípadne tak urobili osobne na ktoromkoľvek policajnom oddelení,“ uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Oslepovanie laserom je veľmi nebezpečné. „Ožiarenia laserom môže viesť k zľaknutiu, strate pozornosti, roztržitosti, dočasnému oslepeniu a dezorientácii pilotov. Oslepenie pilota môže byť veľmi nebezpečné najmä vo fáze priblíženia, pristátia, vzletu a odletových manévrov,“ doplnila pre server Čas.sk Miroslava Janušicová.

Prečítajte si tiež: Za bratislavské letisko sa hanbiť skutočne nemusíme. Týchto 7 vecí vás o tom presvedčí

Zdroj: Dnes24.sk/Čas.sk

Ilustračné foto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM