Nina Táborská Kultúra

Navštívili ste už Danubianu? Jedno z najromantickejších múzeí moderného umenia v Európe prichádza s novými výstavami

V Danubiana Meulensteen Art Museum nájdete už túto sobotu hneď dve nové výstavy. Surrealistický Kabinet Jana Švankmajera zo zbierky Ivana Melicherčíka a výstavu Veľká ryba, od slovenského maliara Laca Terena.

Ilustračný obrázok k článku Navštívili ste už Danubianu? Jedno z najromantickejších múzeí moderného umenia v Európe prichádza s novými výstavami
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Necelých 20 kilometrov od hlavného mesta sa nachádza jedno z najromantic­kejších múzeí moderného umenia v Európe – Danubiana Meulensteen Art Museum. Jeho zakladateľmi sú holandský zberateľ a podporovateľ umenia Gerard Meulensteen z Eindhovenu a slovenský galerista Vinčent Polakovič. Od roku 2000, keď bolo múzeum otvorené, uskutočnilo desiatky výstav najprestížnejších osobností slovenskej, európskej a svetovej výtvarnej scény.

Momentálne nájdete v múzeu okrem stálych expozícií aj netradičnú výstavu fotografií Hermanna Nitscha – „Das orgien mysterien theater“ – Divadlo mystérií a orgií, ktorá je však len silnejšie povahy… Ak ste zvedaví, čas máte ešte do nedele. Dokonca sa s uznávaným autorom môžete stretnúť aj osobne.

„Pri príležitosti ukončenia výstavy Hermanna Nitscha sa autor zúčastní slávnostnej finisáže, počas ktorej sa rád stretne so slovenskými umelcami, kolegami a ďalšími hosťami, ktorí majú záujem sa s ním stretnúť osobne,“ informovala Bratislava24.sk Martina Polakovičová z Danubiana Meulensteen Art Museum.

Prečítajte si viac tu: Výstava pre silné žalúdky. Jedinečnú Danubianu však treba vidieť

Hermann Nitsch príde do Danubiany v nedeľu 22.3 o 15.00 a zostane v múzeu do 18.00.

Novinky, ktoré sa oplatí vidieť

V sobotu múzeum predstaví dve nové výstavy – surrealistický Kabinet Jana Švankmajera zo zbierky Ivana Melicherčíka a výstavu Veľká ryba, od slovenského maliara Laca Terena.

Ak sa obzrieme na tridsaťročné hľadanie Laca Terena zistíme, že svoju originálnu cestu našiel. Vo svojich začiatkoch patril v polovici osemdesiatych rokov ku generácii, ktorá lámala dogmy a trúfalo siahala po výtvarnom jazyku postmoderny.

Podľa kurátorky Evy Trojanovej sa jeho tvorba odvíja cyklicky na niekoľkých témach. Väčšinou siaha po intímnejších až klasických maliarskych motívoch: zátišia, ženy, akty, sny, prírodné motívy, kvety, či rastliny z herbárov, ktoré podáva s veľmi jemnou a sofistikovanou iróniou, až sarkazmom. Zámerom autora je „návrat k maliarstvu“.

Výstava prezentuje veľkoformátové maľby a plastiky z posledného obdobia.

Jan Švankmajer je mimoriadnou tvorivou osobnosťou v medzinárodnom kontexte. Jeho umelecká činnosť zasahuje do viacerých oblastí: v prvom rade je to film, krátkometrážny i celovečerný, kde získal uznanie najmä za jedinečnú experimentálnu prácu s animáciou.

Švankmajerova kreativita je založená hlavne na mimoriadnej imaginácii, ktorá „poľudšťuje človeka“, prelínaní sna a reality, citovom vzťahu k svetu a tvorbe podľa vnútorne ho modelu.

Podľa Trojanovej tvorba Jana Švankmajera objavuje priestory, kde sa stretávajú svety mýtov, zaklínadiel, magických rituálov, netvorov z beštiárov. Dáva kombináciám vecí iné bytie, v ktorom unikajú z reality. Na prítomnej výstave zbierky Ivana Melicherčíka je tvorba zastúpená bezmála 50 dielami, predovšetkým už povestnými „zvieracími“ objektmi, ale aj reliéfmi, kolážami a grafikami.

Otvorenie oboch výstav sa uskutoční v sobotu 28. marca o 15:00 hodine, v priestoroch Danubiany.

Teren a Švankmajer
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM