KAW Rôzne Správy

Nástrahy MHD: Ako si poradiť s roztrhnutým lístkom? A čo ak nefunguje označovač?

Cestujúci je povinný označiť si lístok po vstupe do autobusu. Niekedy to však nejde ani pri najlepšej vôli. Čo ak sa práve v tej chvíli zjaví revízor?

Ilustračný obrázok k článku Nástrahy MHD: Ako si poradiť s roztrhnutým lístkom? A čo ak nefunguje označovač?
5
Galéria

Určite sa už aj vám stalo, že ste v spoji MHD natrafili na nefunkčný označovač alebo ste sa kvôli tlačenici k nemu vôbec nedostali.

Dokonca sa môže pritrafiť aj to, že sa v označovači lístok zasekne. Po jeho vytiahnutí už nič nie je ako bývalo a ak nemáte v zálohe ďalší, zostáva len dúfať, že nenastúpi revízor.

Nefunkčný označovač

Kontrolóri lístkov trvajú na pravidlách MHD, ktoré hovoria jasnou rečou: Každý cestujúci je povinný preukázať sa pri výkone kontroly platným cestovným lístkom.

Čo teda urobiť, ak si nemôžete cestovný lístok správne označiť?

Pred výjazdom vozidiel MHD do premávky sa kontrolujú všetky vozidlá. Preverujú aj funkčnosť označovačov na cestovné lístky.

„Ak by počas dňa nastal problém, odporúčame cestujúcim, aby použili najbližší označovač. V prípade, že by ani ten nefungoval, je potrebné to ihneď nahlásiť vodičovi, ktorý sa skontaktuje s dispečingom dopravného podniku,“ povedala redakcii Bratislava24.sk hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová.

Čítajte aj: Potešujúca správa v MHD: Táto jazda je bezplatná

Znehodnotený lístok

V prípade, že označovač cestujúcemu neoznačí lístok správne, prípadne mu lístok natrhne, mal by rovnako ihneď kontaktovať vodiča a upozorniť ho na vzniknutú situáciu.

„Vodič zaznamená chybu vo svojom palubnom počítači a nahlási ju na dispečing DPB, a. s. Ak sa situácia dá vyriešiť reštartom systému, vozidlo pokračuje ďalej v premávke. V opačnom prípade je stiahnuté do vozovne a nahradené iným vozidlom,“ doplnila hovorkyňa.

Ak by ste mali naozaj smolu a k natrhnutému lístku sa pridá aj kontrola revízora, vysvetlite mu, čo sa stalo. „Revízor má po takomto oznámení povinnosť skontrolovať funkčnosť označovača opätovným označením kontrolného lístka a zistiť tak jeho funkčnosť,“ vysvetľuje Adriana Volfová.

Čítajte aj: Keď stojí autobus v zápche, nepotrebujete ďalší lístok. Na čo všetko máte ako cestujúci nárok

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM