Rôzne Správy

Nástrahy jarnej prírody. Medvedí cesnak si môžete zmýliť s jedovatou konvalinkou

Zlatý dážď, konvalinky, snežienky, ba dokonca aj narcisy môžu byť smrteľne nebezpečné. Myslite na to najmä pri prechádzkach s deťmi a vašimi štvornohými miláčikmi.

Ilustračný obrázok k článku Nástrahy jarnej prírody. Medvedí cesnak si môžete zmýliť s jedovatou konvalinkou
8
Galéria
Zdroj: TASR

Jarná príroda je očarujúca. Jej farby a vône lákajú najmä deti, zvieratá, ale aj víkendových „zberačov“ zdravej chutnej rastliny – medvedieho cesnaku. Pozor však, aby ste rastlinku správne identifikovali a neodtrhli namiesto nej dosť podobnú konvalinku, ktorej konzumácia by vám spôsobila mimoriadne zdravotné problémy.

Konvalinka verzus medvedí cesnak

Konvalinka, rovnako ako medvedí cesnak, rastie v listnatých i ihličnatých lesoch a na lúkach. Kvitne od apríla do júna. Zvykne sa trhať jej vňať, ktorá sa využíva pri výrobe mydiel či voňaviek. Zbierať by ju však mali len ľudia, ktorý sa v rastlinách vyznajú. Jej nádherné voňavé kvety môžu byť nástrahou najmä pre deti. Jedovatá je nielen celá rastlina, ale aj voda vo váze, do ktorej kvety vložíte, nehovoriac o toxicite pri prípadnom žutí jej listov, plodov či kvetov.

Najlepším rozoznávacím znamením je typická aróma medvedieho cesnaku. Aby ste si boli istí, radšej ho požmoľte medzi prstami. Ak máte nádchu a nič necítite, zber tejto pochúťky radšej odložte, kým vyzdraviete.

Nebezpečný zlatý dážď

Najvýraznejším a najpestrejším poslom jari je zlatovka previsnutá, ľudovo nazývaná aj zlatý dážď. Farebné kvety žltého kríka, ktorý sa často využíva pri jarných dekoráciách, môžu byť smrteľne nebezpečné najmä pre malé deti. Jedovaté sú predovšetkým nezrelé plody podobné strukom fazule. Otrava zlatým dažďom sa prejavuje potením, zblednutím, nevoľnosťou, vracaním, hnačkami a zrýchleným dýchaním.

Symbol boja proti rakovine

Žlté koberce narcisov v parkoch alebo zopár nežných hlavičiek na jednoduchej stonke vo váze – to je pre mnohých z nás symbol radostného príchodu teplých dní. Hoci je narcis aj symbolom boja proti rakovine, dajte si pozor na jeho listy a stonky. Obsahujú totiž alkaloid scilain. Nebezpečné sú aj jeho kvety a cibuľka, ktorá obsahuje nebezpečné látky tazetin a lykorin. Ak by sa dieťaťu či dospelému dostala do úst a tráviaceho traktu časť rastliny, nevoľnosť a hnačka nenechajú na seba dlho čakať. Smrteľné nebezpečenstvo však pri narcise nehrozí.

Nežná potvora

Snežienky, prvé nežné jarné kvietky, sú jedovaté, pretože obsahujú nebezpečné alkaloidy. Najviac sa ich hromadí v cibuľke. Otravy v menších dávkach sa prejavujú najmä slinením. Väčšie dávky spôsobujú hnačky, zvracanie, alergické prejavy a celkovú slabosť. Významnú úlohu však snežienky zohrávajú pri výrobe liekov, pretože zmierňujú príznaky Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.

Jedovaté rastliny
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM