Rôzne

Našli ste vtáčie mláďa mimo svojho hniezda? Nezachraňujte ho!

Nech vyznieva titulok akokoľvek kruto, vo väčšine prípadov môže prehnaná snaha o záchranu vtáčaťa malému tvorovi ešte viac uškodiť.

Ilustračný obrázok k článku Našli ste vtáčie mláďa mimo svojho hniezda? Nezachraňujte ho!
8
Galéria
Zdroj: Facebook

Ak kráčate po bratislavských parkoch a zelených plochách sídlisk s otvorenými očami, možno ste už zazreli vtáčie mláďa učupené v tráve. Pravdepodobne vám ihneď napadlo, že ho zoberiete domov a pomôžete mu prežiť. Pokiaľ však nie je vtáča príliš malé alebo zranené, majú ochrancovia prírody na vec iný názor.

Mláďatá domov neberte

Mláďatá strák, vrán, sov a sokolov sa v týchto dňoch nachádzajú na viacerých miestach mesta, často ich možno zbadať na zemi. „Je to prirodzená fáza vývoja týchto mláďat. Rodičovským párom sú totiž ešte niekoľko dní, prípadne týždňov, dokrmované mimo hniezda. Vo väčšine prípadov ich netreba brať a snažiť sa ich tak zachrániť,“ informujú ochranári zo správy CHKO Dunajské luhy.

Ak chcete vtáčaťu predsa len trocha pomôcť, šetrným spôsobom ho premiestnite na vyvýšené miesto. „Mláďa môžete vyložiť na vyššie miesto nad zemou. Môže to byť konár stromu, okenná rímsa a podobne. Nemusíte sa obávať, mláďatká sú aj takto mimo hniezda pod dohľadom rodičov, ktorí ich naďalej kŕmia,“ upozorňujú ochranári. Ideálne je, ak sa vtáčaťa dotýkate v rukaviciach.

Zdroj: Facebook
Vtáci
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM