Nina Táborská Rôzne

„Násilie bolo nepochybne hlavnou motiváciou mnohých účastníkov demonštrácie proti utečencom,“ hovorí prezident Kiska

Prezident SR Andrej Kiska tvrdí, že hlavnou motiváciou mnohých účastníkov sobotňajšej demonštrácie proti utečencom v Bratislave bolo nepochybne násilie. Inak sa podľa neho nedá vysvetliť napadnutie cyklistického podujatia a náhodných okoloidúcich. Uviedol to na svojej facebookovej stránke.

Ilustračný obrázok k článku „Násilie bolo nepochybne hlavnou motiváciou mnohých účastníkov demonštrácie proti utečencom,“ hovorí prezident Kiska
Zdroj: TASR

„Demonštranti hádzali do ľudí kamene a ničili policajné autá. Chcem dôrazne odsúdiť všetky prejavy násilia,“ skonštatoval. Slovensko podľa neho nie je ani krajinou vstupu masovej vlny imigrantov, ani nepatrí k cieľovej krajine ich záujmu.

„V skutočnosti máme takmer nulovú skúsenosť a každý rok minimálny počet udelených azylov. Zato v postojoch, ktoré k tomu formulujeme, máme hneď od začiatku silné slová a kategorické súdy. Myslím si, že v takto nastavenej debate by bolo užitočné sa na moment stíšiť a potom znovu začať tak, aby sme rozlišovali aspoň to základné,“ uviedol Kiska.

Prečítajte si tiež: V súvislosti so sobotňajšími protestami polícia zatiaľ obvinila päť osôb

Ďalej tvrdí, že musíme rozlišovať medzi ekonomickou migráciou a utečencami – ženami, deťmi a mužmi, ktorí unikajú pred systematickým a cieleným vraždením. „Riskujú život plavbou cez more, aby unikli takmer istej smrti. Kvóty nie sú riešením. Ale je našou morálnou povinnosťou pomôcť ľuďom v ohrození života,“ doplnil. Podľa neho neexistujú ľahké riešenia tohto problému.

„Ale nemôžeme nechať všetko na najviac vyťažené štáty. Ak nezačneme spolupracovať, z európskeho problému sa stane globálny,“ dodal.

Podľa Kisku je diskusia o utečencoch diskusiou o nás samých a o našich hodnotách. „Ak nedokážeme vysvetliť, prečo je dôležité pomôcť ľuďom v núdzi, prenecháme priestor extrémistom. A to nesmieme dopustiť,“ uzavrel.

Prečítajte si tiež: Komentár: Prisťahovalcov v Bratislave nechceme!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM