Nikola Richterová Kultúra

Naše kultúrne tipy 2015: Bratislava sa môže tešiť aj na balet z Petrohradu

Nový rok je vždy plný očakávaní a predsavzatí. Svoje plány už uverejňujú aj kultúrne inštitúcie v Bratislave. Prinášame vám tipy na podujatia, ktoré by vás mohli zaujať. Slovenské národné divadlo, Slovenská filharmónia a Slovenská národná galéria toho majú vo svojom programe skutočne veľa.

Ilustračný obrázok k článku Naše kultúrne tipy 2015: Bratislava sa môže tešiť aj na balet z Petrohradu
Zdroj: TASR

Divadlo ponúkne prestížny balet z Petrohradu

Bratislava zažije vo februári skutočnú lahôdku. Po Petrohrade a Paríži, čaká hlavné mesto svetová premiéra novej inscenácie Borisa Eifmana UP & DOWN. Prestížny petrohradský balet sa tu predstaví presne 14. februára na Valentína. Opakovať sa bude aj o deň neskôr. V oboch prípadoch začne podujatie o 19:00. Ceny sú dostupné v rôznych kategóriach od 50 eur.

Slovenské národné divadlo však tak, ako každý rok ponúka veľké spektrum predstavení aj naďalej. Čakať môžete tiež detské podujatia, akým je napríklad aj Wolfgang Amadeus Mozart: O čarovnej flaute a iných kúzlach. Predstavenie môžete čakať už 10. januára. Veľké množstvo podujatí však ponúka aj klasická činohra a opera.

Na nový rok sa chystá aj SNG

Slovenská národná galéria potešila svojich priaznivcov správou, že jej návštevníkov čaká voľný vstup aj v roku 2015. Do konca januára si ešte stále môžete užiť expozíciu s názvom Svetlo na hrane. To sa nachádza na treťom poschodí v Esterházyho paláci. Výstava predstavuje modernú fotografiu architektúry na Slovensku v období rokov 1920 až 1985.

V dnešných dňoch si návštevníci môžu prezrieť aj výstavu s názvom Košická moderna a jej kontext. Tá bude dostupná až do 15. marca. Záujemcovia sa už teraz smú tešiť na výstavu s názvom Sochárky, ktorá bude sprístupnená od februára pod kurátorkou Vladimírou Büngerovou.

Zaujímavosti ponúka aj Slovenská filharmónia

Ak chce niekto počuť klasiku, akou je Bach, či Mozart, aj naďalej sa bude môcť spoľahnúť na program Slovenskej filharmónie. Tá však okrem toho ponúka aj množstvo iných zaujímavostí. Asi prvou bude v novom roku slávnostný koncert s názvom Slávne sakrálne zbory a vianočné koledy, ktorý sa uskutoční 11. januára v modernom Kostole sv. Vincenta de Paul v Ružinove. Vstup na toto podujatie je päť eur.

Ďalším počinom bude Piesňová tvorba Roberta Schumanna, ktorá je na pláne 13. januára. Barytón bude mať na starosti Roman Janál, klavír Marian Lapšanský a hovorené slovo Petra Vajdová. Koncert sa odohrá v malej sále Slovenskej filharmónie a za vstup si v tomto prípade zaplatíte osem eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM