Ľuba Lesná Samospráva

Naša Bratislava: Chceme byť nezávislí poslanci, nie platení stláčači gombíkov

V stredu sa predstavila iniciatíva Naša Bratislava. Ide o nezávislých kandidátov bez straníckej príslušnosti na starostov a poslancov do mestského a miestnych zastupiteľstiev, ktorí doteraz pôsobili najmä ako občianski kandidáti.

Ilustračný obrázok k článku Naša Bratislava: Chceme byť nezávislí poslanci, nie  platení stláčači gombíkov
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk

Členovia tejto iniciatívy deklarovali na spoločnej tlačovke, že ich hlavným cieľom je vrátiť správu Bratislavy do rúk ľudí, ktorí chcú pomôcť svojmu mestu.

Podľa kandidátov je Bratislava v zlom stave. Má nedostatok peňazí a trpí množstvom problémov. „Ochranu verejného záujmu vnímajú len ako klišé pred voľbami a tvrdia, že po nich sa presadzujú kuloárne dohody v záujme politických strán a ich skrytých sponzorov,“ píše sa v ich vyhlásení.

Chceme zvrátiť súčasnú apatiu

Ján Hrčka zdôraznil, že členovia iniciatívy nechcú byť platenými stláčačmi gombíkov, ako to mnoho ráz vyzerá v súčasnosti, ale sa chcú slobodne rozhodovať o problémoch a návrhoch, ktoré budú riešiť, keď sa stanú poslancami či starostami.

Peter Dráb vysvetlil pre náš portál, že jeho motívom kandidovať bolo úsilie zvrátiť súčasnú apatiu voči veciam verejným. Voči verejnému priestoru. „A práve preto tento verejný priestor obsadili súkromné záujmy, napojené na stranícke štruktúry.“

Podčiarkol ďalej, že ako právnik vidí najlepšie túto skutočnosť na nevýhodných zmluvách, ktoré sú uzatvárané či už na magistráte alebo v Starom Meste.

Tri príklady nevýhodnosti

Ako príklad uviedol kúpu elektro auta za 200 000 eur, ktoré zakúpilo Staré Mesto na čistenie ulíc. „Kapacita jeho smetného koša je 750 litrov, čo je šesť fúrikov. A my v podstate za šesť fúrikov platíme 6 miliónov korún v starej mene,“ povedal Dráb.

Pripomenul aj to, že podľa jeho informácií Staré Mesto upratuje firma, ktorá z tých jednotlivých výkonov má väčšiu ziskovosť ako majú počítačové firmy, ktoré sú inovatívne.

A do tretice pripomenul, že magistrát že zaplatil viac ako 800 000 eur v decembri roku 2013 za upratovanie snehu napriek tomu, že žiaden sneh nenapadol.

„Jednoducho tieto nevýhodné zmluvy a neprehľadné právne vzťahy sú dôkazom toho, že niečo nie je v poriadku. A práve preto som sa rozhodol kandidovať ako poslanec do mestského a miestneho zastupiteľstva,“ dodal na záver.

Kandidáti na starostov za iniciatívu Naša Bratislava

Ján Hrčka, miestna časť (MČ) Petržalka

Dana Čahojová, MČ Karlova Ves

Michal Drotovan, MČ Rača

Rastislav Tešovič, MČ Devínska Nová Ves

Kandidáti do mestského zastupiteľstva za iniciatívu Naša Bratislava

Ján Hrčka

Martin Kugla

Beata Novomeská

Peter Dráb

Róbert Grožaj

Dana Čahojová

Vladimír Dulla

Rastislav Tešovič

Stanislav Winkler

Richar Mikulec

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM