Maros Palesch Rôzne

Namiesto kritiky si hovorme pravdu a spolupracujme

Spolupráca predstaviteľov samospráv a štátnej správy je dôležitá pri odstraňovaní rozdielnych pohľadov na problémy samospráv. Zdôraznil predseda Bratislavského župy Pavol Frešo na sneme Združenie miest a obcí záhorskej oblasti, ktorý sa konal v Senic

„Namiesto kritiky za každú cenu by sme sa mali viac sústrediť na spoluprácu najmä v tom, čo nás spája. Jediná cesta, ktorá vedie von nie je o politizácii ale o spoločných krokoch. Stále zdôrazňujem, že politické tričká by sme mali odhodiť v momente, keď sa zatvorili dvere volebných miestností. Teraz sa sústreďme na to, čo chceme urobiť v prospech občanov,“ povedal Frešo.

Ako príklad dobre fungujúcej spolupráce a otvorenosti pri riešení problémov samosprávy označil starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran napríklad spoluprácu bratislavskej župy s obcami malackého okresu. „Dvere máme kedykoľvek otvorené, hovoríme o problémoch a spoločne so županom ich aj riešime,“ uviedol.

Pod hlavičkou Združenia miest a obcí záhorskej oblasti (ZOZO) úzko spolupracuje 76 členských obcí a miest. Administratívne je územie Záhoria rozdelené do troch obvodov – Malacky, Senica a Skalica. Obvod Malacky je súčasťou Bratislavského samosprávneho kraja a okres Senica a Skalica patrí do Trnavského samosprávneho kraja. Snemu sa vôbec po prvý krát zúčastnili obaja župani – za Trnavský kraj Tibor Mikuš a za Bratislavský kraj Pavol Frešo.

Medzi hosťami bol aj poslanec Národnej rady SR Dušan Čaplovič a výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Účastníci snemu sa zaoberali financovaním samospráv, pričom podľa Mikuša treba nastaviť podmienky tak, aby mali samosprávy stabilný výhľad financovania. Určité výhrady odzneli aj na margo novelizovaného zákona o sociálnych službách, v ktorom podľa primátorov a starostov nie je doriešené financovanie týchto služieb. Zúčastnení sa zároveň zhodli na tom, že je dôležité prizývať na rokovania aj zástupcov ministerstiev a poslancov Národnej rady SR. Účastníci snemu si zvolili nového predsedu, ktorým sa stal primátor Malaciek Jozef Ondrejka, a dvoch podpredsedov – doterajšieho predsedu ZOZO a primátora Senice Ľubomíra Parizka a primátora Skalice Stanislava Chovanca.

Zdroj: BSK, Ivana Tyšlerová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM