Rôzne

Námestie SNP opäť zaplnili tisícky nespokojných ľudí. Žiadajú odchod Gašpara a Kováčika

Ľudia opäť vyšli do ulíc. Tentokrát netradične v nedeľu a len v Bratislave a v Humennom. Ich požiadavky zostávajú rovnaké ako na posledných protestoch.

Ilustračný obrázok k článku Námestie SNP opäť zaplnili tisícky nespokojných ľudí. Žiadajú odchod Gašpara a Kováčika
13
Galéria
Zdroj: TASR

Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynulo už sedem týždňov. Po celom Slovensku sa od tejto udalosti pravidelne konajú protestné zhromaždenia „Za slušné Slovensko“. Inak tomu nebolo ani v nedeľu 15. apríla, kedy sa na Námestí SNP stretli tisíce ľudí. Podľa odhadov ich prišlo približne 30-tisíc.

Len v dvoch mestách

Na rozdiel od predchádzajúcich protestov sa dnes konali zhromaždenia len v dvoch mestách, a to v Bratislave a v Humennom so začiatkom o 16. hodine. „Takto chceme symbolicky vyjadriť jednotu naprieč všetkými slovenskými krajmi – symbolicky na začiatku a konci krajiny,“ vysvetlili organizátori.

Požiadavky organizátorov naďalej volajú po vyšetrení vraždy Jána a Martiny a obnovení dôvery ľudí v štátnu moc. Zároveň žiadajú odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, nezávislú policajnú inšpekcia a zmenu spôsobu výberu vedenia policajného zboru. Trvajú tiež na odstúpení špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a aj zmene spôsobu jeho voľby.

Na pódiu vystúpili člen Súdnej rady Pavol Žilinčík, lekár a vysokoškolský pedagóg Vladimír Krčméry, novinár Marián Leško i farmár František Oravec z Gyňova, ktorý vo svojom prejave rozprával o zastrašovaní farmárov na východnom Slovensku a podvodoch s agrodotáciami. K ľuďom sa prihovorili aj herci činohry Slovenského národného divadla Táňa Pauhofová a Richard Stanke.

Drucker sa už rozhodol

Minister vnútra Tomáš Drucker chcel už tento týždeň oznámiť, či z funkcie odvolá Tibora Gašpara, ktorého odchod žiadajú desaťtisíce ľudí. Na konečný verdikt si ale musíme ešte počkať.

Drucker totiž vo štvrtok skončil pre problémy s krčnou platničkou v nemocnici a vyhlásil, že o osude Gašpara bude informovať, až keď sa jeho zdravotný stav zlepší.

Za slušné Slovensko 15. apríla 2018
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM