Tomáš Stupavský Rôzne

Námestie Franza Liszta sa upravilo, ale na toto otrasné miesto sa pozabudlo

Kráčate po Námestí Franza Liszta smerom na Hlavnú stanicu a všímate si tie zmeny, ktoré sa tu počas leta vykonali. Nové chodníky, upravené vozovky, čisté zastávky. To všetko pred Hlavnou stanicou uvidíte. No na tomto mieste je ešte jeden priestor, na ktorý sa pozabudlo a už roky sa s ním nič nerobí.

Ilustračný obrázok k článku Námestie Franza Liszta sa upravilo, ale na toto otrasné miesto sa pozabudlo
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavská hlavná stanica a jej okolie boli už dlhé roky tŕňom v oku nielen obyvateľov hlavného mesta, ale aj celého Slovenska. Toto leto sa konečne spomínaný priestor aspoň čiastočne upravil. Mesto vynaložilo 220-tisíc eur zo svojho rozpočtu na skultivovanie okolia Hlavnej stanice.

Na Námestí Franza Liszta (známeho aj ako Predstaničné námestie) sa vykonal kus roboty. Boli očistené a následne natreté zábradlia, opravené lavičky, pribudla nová výsadba do mobilných kvetináčov, zabezpečená bola revitalizácia zelených plôch.

Ďalej tu boli natiahnuté nové asfaltové povrchy, či už na tamojších cestách, ale aj chodníkoch a nástupištiach. Vybudovaný bol aj bezbariérový prechod k Hlavnej stanici, bolo zúžené stredové parkovisko, čím vznikol nový pruh pre odstavené vozidlá MHD.

Ľudia teraz čakajú, že príde na rad oprava celej budovy Hlavnej stanice. Železnice a investor prestavby stanice spoločnosťou Transprojekt majú čas na realizáciu rekonštrukcie do roku 2016.

Z hotela výhľad na „bordel"

Avšak je tu ešte jedno miesto, ktoré by sa malo upraviť, pretože je doslova „opachou“ celého Predstaničného námestia a nikto si ho nevšíma.

Ak sa vydáte pešo od Šancovej ulice na Hlavnú stanicu tak po pravej strane vedľa električkovej trate zbadáte zanedbaný priestor, kde sa nachádzajú smeti, rozpadnutá budova a staré detské ihrisko. (Zábery z tohto miesta si pozrite v našej fotogalérii alebo na videozázname).

Toto miesto z jednej strany lemuje električková trať a blízko sa nachádza hostinec Koľaj, kde tamojší zákazníci majú výhľad akurát tak na rozpadnutú šmykľavku.

Prečítajte si tiež: Stavebné práce pred Hlavnou stanicou vstupujú do tretej etapy, dokonca s predstihom 10 dní

No najväčšou kuriozitou je, že rovno oproti „špinavému pozemku“ sa nachádza moderný hotel Mercure Bratislava. Jeho hostia sa asi nemôžu cítiť veľmi spokojne, keď ich za nemalé peniaze ubytujú do luxusného hotela a zo svojej izby budú mať výhľad na priestor, kde sa stretávajú nekalé živly.

Ďalší problém je, že do zanedbaného areálu sa dostanete bez problémov. Nie je to tu žiadna brána ani zátarasa. Je nemysliteľné, aby sa v blízkosti domov nachádzal takýto nebezpečný a nechránení pozemok, kam sa môže ľahko dostať hocijaké dieťa.

Prekvapujúce je, že na toto miesto nikto neupozorňuje a všetci sa zaujímajú iba o prestavbu Hlavnej stanice a jej blízkeho okolia. No nikto nikdy nespomenul, že blízko sa nachádza aj staré rozpadnuté ihrisko, s ktorým by sa malo taktiež niečo robiť.

Kto to tu upraví?

Kto je za túto „pliagu“ zodpovedný? Mesto? Magistrát nám oznámil, že ani pozemok a ani detské ihrisko nie je vo vlastníctve mesta, ale železníc.

„Predmetný pozemok je na základe Rámcovej zmluvy zo dňa 10.7.2006 pre­nechaný spoločnosti Transprojet, za účelom realizácie investičného zámeru podľa projektu „Predstaničný priestor -Bratislava“. Predmetná zmluva je medzi ŽSR a spoločnosťou Transprojekt uzavretá na dobu 50 rokov, teda ŽSR nemôžu s predmetným pozemkom počas platnosti predmetnej zmluvy voľne nakladať,“ uviedla pre Bratislava24.sk Ivana Popluhárová z odboru komunikácie ŽSR.

Uvidíme, kto sa napokon chytí opravy „inkriminovaného“ pozemku. Môže sa stať, že aj nikto.

Prečítajte si tiež: Mesto skrášľuje Predstaničné námestie zo svojho. Teraz je na rade investor, ktorý vyzýva magistrát k doriešeniu dodatku

Detské ihrisko na Predstaničnom námestí
1
Galéria
Detské ihrisko na Predstaničnom námestí
12
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM