Nina Táborská Rôzne

Nákupný vozík, poháre na šampanské aj kolobežka. Poklady bratislavskej Kuchajdy

Obľúbené prírodné kúpalisko Kuchajda je pripravené na letnú sezónu 2016. Mestská časť Bratislava - Nové Mesto ho tradične pred letom nechala vyčistiť od odpadu, ktorý by mohol byť nebezpečný pre kúpajúcich sa návštevníkov aj životné prostredie. Kuchajda skrývala kuriózne predmety.

Ilustračný obrázok k článku Nákupný vozík, poháre na šampanské aj kolobežka. Poklady bratislavskej Kuchajdy
Zdroj: BA - mestská časť Nové Mesto

Potápači vylovili v uplynulých dňoch z dna Kuchajdy množstvo rôznorodého odpadu a ako to už býva zvykom, aj veci, ktoré by tam len málokto čakal – detskú kolobežku, pneumatiky z auta, veľký kovový nákupný vozík, kovové časti z detských kočíkov, či poháre na šampanské. Nechýbali ani kuriozity.

„Zaujímavým nálezom bola napríklad pokladnička, ktorá bola nájdená pod mólom. Ako to však už býva, bola prázdna. Pravdepodobne pochádzala z krádeže,“ povedal šéf potápačského tímu Tomáš Rácz zo Spolku ochrancov vody Octopus.

Za mimoriadne nebezpečný považuje vylovený stojan na kôš, ktorý sa vďaka svojmu betónovému podstavcu týčil smerom k hladine. „Náraz na túto nebezpečnú armatúru by mohol mať fatálne následky,“ upozorňuje Tomáš Rácz. Rovnako nebezpečné by boli pri kúpaní sa aj ďalšie spomínané kovové predmety, ktoré boli pokryté ulitníkmi a pri dotyku by tak mohli spôsobiť rezné poranenia.

Potápači vytiahli z dna Kuchajdy aj množstvo odtrhnutých rybárskych háčikov a vlascov a rozbitého skla. „Vytiahli sme aj niekoľko uhynutých rýb. Tento úhyn však bol oproti minulým rokom minimálny a štatisticky prirodzený,“ dodáva šéf potápačov. Vyčistil sa aj breh jazera, išlo hlavne plastové poháre, plastové fľaše či sklenené poháre.

Na čistení koncom apríla sa podieľalo osem potápačov, ktorí spolupracovali s pracovníkmi novomestského EKO-podniku VPS. Podľa slov Tomáša Rácza je dno jazera vyčistené a pripravené na kúpaciu sezónu. „Letnú sezónu na Kuchajde oficiálne otvoríme v sobotu 25. júna. Sme radi, že aj vďaka precíznej práci potápačov a pracovníkov EKO-podniku budú môcť návštevníci Kuchajdu využívať ešte bezpečnejšie,“ povedal starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Pri čistení Kuchajdy našli potápači na jej dne aj v minulosti rôzne raritné predmety. Napríklad pištoľ, ktorá mohla pochádzať zo závažnej trestnej činnosti, či časť stratenej fontány – trysky.

Čítajte tiež: Oddychová zóna v srdci mesta. Ako by mohlo vyzerať bratislavské Lido?

Čistenie Kuchajdy
5
Galéria
Zdroj: BA - mestská časť Nové Mesto
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM