Nina Táborská Samospráva

Najvyšším výdavkom pre Petržalku je školstvo, čo všetko čaká rodičov a ich deti?

Samotné školstvo predstavuje pre Petržalský rozpočet najvyšší výdavok. Celková čiastka v tohtoročnom rozpočte vyčlenená na školstvo prekračuje 12 700 000 eur. Zahŕňa bežné náklady na prevádzku, rekonštrukcie a opravy budov a areálov 19 materských a 11 základných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Najvyšším výdavkom pre Petržalku je školstvo, čo všetko čaká rodičov a ich deti?
Zdroj: Dnes24.sk

Zároveň predstavuje aj čiastku, ktorá je určená na rozširovanie kapacít materských škôl a prestavbu nevyužitých priestorov pre elokované triedy.

Petržalka od začiatku školského roka 2008 do konca minulého roka zriadila o 13 tried v materských školách viac čím zvýšila kapacity pre ďalších 254 detí. V tomto pokračuje aj v tomto roku, kedy získala z rezortu školstva dotáciu vo výške 400-tisíc eur na rekonštrukciu bývalej materskej školy na Vyšehradskej ulici, kde plánuje vytvoriť ďalších 170 miest.

„Rekonštrukcie a modernizácia budov, investície do znižovania energetickej náročnosti, ktoré umocňujú komfort výučby i samotnej prevádzky školských budov neobišli žiadnu našu školu. Napríklad na desiatich školách boli kompletne vymenené svietidlá, na ďalších sa realizovala kompletná rekonštrukcia, výmena presklených schodiskových stien a vstupných brán v základných školách,“ vysvetlila pre Bratislava24.sk tlačová tajomníčka Michaela Platznerová z petržalského ú­radu.

Prečítajte si tiež: Rusovská farská škôlka pomáha riešiť problém samosprávy s nedostatkom miest pre deti. Chcú postaviť aj novú budovu

Samostatnou kapitolou sú podľa jej slov rekonštrukcie školských areálov. Napríklad rekonštrukcia tenisového areálu s 8 tenisovými kurtmi a multifunkčným ihriskom na ZŠ Prokofievova. Multifunkčné ihriská sú súčasťou aj ďalších základných škôl. Rovnako aj atletické a bežecké dráhy, tartanová rovinka či tartanový bežecký ovál, ktoré slúžia tak v rámci výučby, ako aj širokej verejnosti a športovým oddielom.

Mestská časť Bratislava – Petržalka má v tomto roku vyčlenených ďalších 400-tisíc eur, z ktorých sa budú napríklad rekonštruovať aj hygienické zariadenia v štyroch materských a na dvoch základných školách.

Newsletter nazvaný „Investície do budúcnosti“, je pokračovaním verejného odpočtu doteraz platného Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja. „Tento východiskový dokument momentálne pripravujeme pre ďalšie obdobie tak, aby bol prehľadom krokov, ktorými sa zvýši kvalita života v jednotlivých oblastiach života v mestskej časti,“ skonštatoval starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM