Adriana Banásová Rôzne

Top 5 najvyšších budov v meste: Kam až Bratislava porastie?

V posledných rokoch zaplavujú hlavné mesto stavby, ktorých výška siaha vysoko do oblakov. Na to, aby sme však mohli hovoriť o mrakodrapoch by sme potrebovali v Bratislave budovy vysoké „aspoň“ 150 metrov.

Ilustračný obrázok k článku Top 5 najvyšších budov v meste: Kam až Bratislava porastie?
Zdroj: TASR

Taká sa však pravdepodobne v meste nachádzať nikdy nebude. Pre blízkosť letiska a leteckú prepravu môžu najvyššie budovy merať maximálne 115 metrov, výška vysielača sa nepočíta. V Bratislave teda v blízkej budúcnosti skôr narastie počet takýchto stavieb, ako ich poschodia.

Len pre porovnanie – najvyššiu budovu v Európe majú Rusi a to konkrétne Mercury City Tower, ktorý sídli v Moskve. Tento gigant meria neuveriteľných 339 metrov a so svojimi 75 poschodiami mu právom patrí prvenstvo. Skutočným obrom medzi mrakodrapmi je však Burdž Chalífa v Dubaji. Celková výška svetovo známej budovy vrátane antény je 828 metrov. Pri pohľade z nej by sa asi nejednému z nás zakrútila hlava…

U nás sa teda zatiaľ nachádzajú len výškové budovy, za ktoré považujeme objekty vyššie ako 23 metrov.

1: Národná banka Slovenska

Ešte stále jednotkou čo sa metrov týka je NBS sídliaca na Školskej ulici. Meria 111,6 metrov a má 33 nadzemných podlaží a 3 podzemné. Slávnostne ju otvorili v roku 2002, za čo získala aj ocenenie Stavba roka.

2: Slovenská televízia a Panorama City

O druhú priečku sa v súčasnosti s výškou 108 metrov delia dve stavby a to budova Slovenskej televízie, sídliaca v Mlynskej doline a Panorama City v Starom Meste. STV stojí na mieste už od roku 1975 a má spolu 28 poschodí.

V súčasnosti ešte stále rozostavaný komplex Panorama City začali stavať v roku 2013. Najvyššie obytné veže majú byť dokončené v roku 2016.

3: City Business Center

Administratívne priestory na Karadičovej ulici fungujú od roku 2006. S výškou 107 metrov a 24 podlažiami patria medzi trojicu „gigantov“ v meste. Slúži ako sídlo domácich či zahraničných firiem a obchodov.

4: Tower 115

Hoci niektoré zdroje uvádzajú Tower 115 za najvyššiu stavbu Bratislavy, jej skutočná výška je 104 metrov. Výšku 115 metrov dosahuje vďaka vysielaču, ktorý je umiestnený na streche. Objekt slúži ako administratívna budova a sídli v nej viacero firiem, obchodov a služieb.

5: Obytný dom Glória

Päticu najvyšších budov uzatvára Glória v Ružinove. Polyfunkčný dom na Záhradníckej ulici meria rovných 100 metrov. Má 29 podlaží a dohromady 79 bytových jednotiek. Svojou architektúrou patrí určite medzi tie zaujímavejšie v meste.

V blízkej budúcnosti však napríklad finančné skupiny Penta a J&T plánujú výstavbu ďalších výškových objektov. Na Čulenovej ulici by mali vyrásť zatiaľ tri vežiaky s celkovým počtom až 800 bytov. Projekt svetoznámeho ateliéru Zahy Hadid by mal mať 29 podlaží s výškou 115 metrov, čím sa pravdepodobne zaradí na prvú priečku najvyšších stavieb Bratislavy.

Najvyššie budovy v meste
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM