Michaela Katonová Samospráva

Najvyšší súd rozhodol o prevádzkovej dobe v Starom Meste

Na miestny úrad Staré Mesto bol doručený rozsudok Najvyššieho súdu SR, ktorý potvrdil rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave z 3. decembra 2014, týkajúce sa prevádzkovej doby gastroprevádzok po 22 hodine.

Ilustračný obrázok k článku Najvyšší súd rozhodol o prevádzkovej dobe v Starom Meste
Zdroj: Dnes24.sk

V rozsudku sa uvádza, že paragrafy 7, 8 a 9 Všeobecne záväzného nariadenia č. 2/2013 o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb, ktoré umožňovali individuálne posudzovanie osobitnej prevádzkovej doby pre gastro-podniky a terasy, nie sú v súlade so zákonom.

Staré Mesto musí rešpektovať toto rozhodnutie, proti ktorému nie je možné odvolanie a momentálne čaká na právoplatnosť rozsudku.

V praxi to znamená, že pre prevádzky bude platiť všeobecná prevádzková doba so záverečnou o 22,00 hodine.

Starosta Starého Mesta Radoslav Števčík sa vo februári 2015 proti rozhodnutiu Krajského súdu odvolal, pretože nechcel férové a zákonné podnikanie v centre obmedziť. V novembri vedenie mestskej časti ponúklo nový návrh upravujúci prevádzkové hodiny po 22 hodine a zároveň rešpektujúci požiadavky obyvateľov.

Chcelo tak predísť právnemu vákuu, ktoré by nastalo po prípadnom rozhodnutí Najvyššieho súdu SR. O nových pravidlách prevádzkových hodín rokuje samospráva so zástupcami gastronomických prevádzok a obyvateľov. Najbližšie stretnutie bude 28. decembra 2015.

Prečítajte si tiež: Otváracia doba podnikov v Starom meste verzus VZN: Prevádzkari podnikov chcú v prípade prijatia návrhu podať žalobu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM