Maros Palesch Krimi

Najviac rozbitých áut v Bratislave

V minulom týždni polícia zaznamenala na území Slovenskej republiky celkovo 292 dopravných nehôd, o 76 menej ako v porovnateľnom období minulý rok, no len v hlavnom meste ich bolo 51.

Najzávažnejšia dopravná nehoda za minulý týždeň v Bratislavskom kraji: Vo štvrtok (19.1.2012) podvečer v Bratislave zrazil 55-ročný vodič Škody Fabie 73-ročného chodca prechádzajúceho cez priechod pre chodcov. Fabia narazila aj do vedľa stojacej Octavie. Chodec po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.

Zimné počasie dorazilo aj na západné Slovensko. Sneh a poľadovica prispeli k mnohým kolíziám, ale aj k nehodám so smrteľnými následkami. V Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji prišlo pri nehodách o život šesť osôb, dvaja vodiči, dvaja spolujazdci a dvaja chodci.

Počasie však netreba podceňovať a vedenie vozidla mu treba prispôsobiť. Aj keď mnohí vodiči dodržia predpísané rýchlosti a dopravné značky, v sťažených poveternostných podmienkach, keď sa na cestách tvoria záveje a namŕza dážď, treba v prvom rade prispôsobiť jazdu stavu a povahe vozovky ako aj svojim schopnostiam.

**Apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, nevynímajúc chodcov a cyklistov, aby vo zvýšenej miere sledovali situáciu v cestnej premávke. Žiadame médiá, aby tento apel opakovali v informačných servisoch. Cez nich sa informácie o povinnostiach vyplývajúcich zo zákona pre vodičov, ale aj chodcov, cyklistov a motocyklistov nielen v zimnom období, môžu dostať k čo najširšej verejnosti. **

Bezpečnosť a ochrana života, zdravia a majetku je v záujme celej spoločnosti. Polícia je však pri nedodržaní zákona oprávnená účastníkov cestnej premávky pokutovať. Vyberanie pokút nie je pre Policajný zbor už viac ako rok prioritou, preto opakovane apelujeme zákonné povinnosti dodržiavať. Aby klesala nielen nehodovosť a úmrtnosť na cestách, ale aj pokutovanie, teda počet tých, čo zákon porušujú.

Aby vodiči neohrozili ostatných účastníkov, pred jazdou musia odstrániť sneh či ľad z vozidla alebo nákladu. Táto povinnosť platí od novembra minulého roka, a jej nesplnenie sa trestá pokutou vo výške 60 eur. Treba si uvedomiť, že padajúci ľad a sneh je nebezpečný najmä z nákladných vozidiel a môže spôsobiť vážne následky. Samozrejmosťou pre bezpečnosť je prezutie pneumatík. Vozidlo musí byť vybavené zimnými pneumatikami na všetkých nápravách, v opačnom prípade hrozí pokuta vo výške 60 eur. Predné svetlomety do hmly a zadné svietidlá do hmly smie vodič použiť len za hmly, sneženia alebo za dažďa. Ak ich použije za iných okolností, hrozí pokuta 30 eur.

Dôkazom toho, že nosenie reflexných prvkov je dôležité a v mnohých prípadoch môže zachrániť život, sú dve minulotýždňové smrteľné nehody, pri ktorých vyhasol život chodcov. Preto je potrebné opäť a neustále upozorňovať chodcov na potrebu nosenia reflexných prvkov. Ide aj o zákonnú povinnosť, za ktorej nedodržanie hrozí pokuta 30 euro.

**Pri prechádzaní cez cestu treba prednostne použiť priechod pre chodcov, nevstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy, umožniť električke plynulý prejazd, neprechádzať jednotlivo, ale v skupinách. Nevstupovať na vozovku, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nie je možné cez vozovku bezpečne prejsť, neprekonávať zábradlie ani iné zábrany, bezdôvodne sa nezdržiavať a nezastavovať po vstupe na vozovku. Chodci smú ísť po krajnici alebo po okraji vozovky najviac dvaja vedľa seba, v prípade väčšieho počtu hrozí pokuta 60 eur. **

V tejto súvislosti treba zdôrazniť, že pokiaľ chodci prechádzajú mimo prechodov pre chodcov, musia si uvedomiť, že vodiči majú pred nimi prakticky prednosť pri používaní vozovky. Naopak, ohrozenie chodcov prechádzajúcich cez cestu, na ktorú vodič odbočuje, pri odbočovaní na miesto mimo cesty, pri vchádzaní na cestu a pri otáčaní alebo pri cúvaní, môže stáť vodiča 150 eur.

Zdroj: Prezídium PZ SR, Denisa Baloghová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM