Rôzne Správy

Najviac nakazených HIV je v Bratislavskom kraji. O AIDS informuje špeciálna električka

Počas jazdy sa dozviete o prevencii a liečbe AIDS. Električka premáva dnes na linke číslo 4 z Dúbravky na Zlaté piesky a späť. Odvezie vás zdarma.

Ilustračný obrázok k článku Najviac nakazených HIV je v Bratislavskom kraji. O AIDS informuje špeciálna električka
5
Galéria
Zdroj: TASR

Zákerný HIV vírus vyvoláva u človeka stratu imunity voči infekciám a zvyšuje pravdepodobnosť vzniku nádorových ochorení. Ide o nevyliečiteľnú chorobu. Záchranným kolesom pre pacientov sú lieky, ktorými možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu.

Najhoršie je na tom Bratislava

HIV infekcia sa prenáša najmä nechráneným pohlavným stykom, ale aj krvou a z matky na dieťa. Väčšinou sa nakazia muži, ktorí majú sex s mužmi. Za celé sledované obdobie takto ochoreli vo viac ako 64 percentách. Heterosexuálnym stykom sa infekcia preniesla v takmer 24 percentách, injekčným užívaním drog v asi dvoch percentách.

Výskyt HIV či AIDS začali úrady na Slovensku sledovať od roku 1985. Do konca septembra tohto roka lekári celkovo u Slovákov i cudzincov žijúcich u nás zaznamenali 876 prípadov infekcie HIV, uvádzajú to štatistiky Úradu verejného zdravotníctva SR. HIV infekcia prešla u 93 ľudí do štádia AIDS, zomrelo 62 HIV infikovaných ľudí, z toho 48 v štádiu AIDS.

Na Slovensku pribúda ročne približne 86 prípadov HIV. Najviac infikovaných žije vo väčších mestách, najvyšší výskyt je v Bratislavskom kra­ji.

Slovensko napriek tomu patrí k členským štátom Európskej únie s najnižším počtom prípadov HIV infekcie. Odborníci predpokladajú, že HIV pozitívnych je na Slovensku viac. Na jedného diagnostikovaného pacienta podľa nich pripadajú dvaja ľudia, ktorí o ochorení nevedia. Od začiatku tohto roka do konca septembra lekári diagnostikovali 65 nových prípadov HIV u šiestich potvrdili AIDS, zomreli traja ľudia.

Vyšetrovanie anti-HIV protilátok je na Slovensku prístupné každému, možno ho podstúpiť aj anonymne.

Zdroj: TASR

Jazda električkou proti AIDS

Dopravný podnik Bratislava pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS pripravil na štvrtok 1. decembra 2016 v spolupráci s občianskym združením Dom svetla Slovensko jazdu preventívnou električkou.

Električka bude premávať 1.decembra 2016 od 13:00 do 16:00 hod. na linke číslo 4 z Dúbravky na Zlaté piesky a späť.

Všetci cestujúci sa električkou budú môcť odviezť zadarmo. V električke stretnete desaťčlennú posádku zástupcov neziskových organizácií, ktoré sa problematike AIDS venujú.

„Počas jazdy budú cestujúcim odpovedať na akékoľvek otázky z danej problematiky. Taktiež budú rozdávať preventívne balíčky s cieľom informovať verejnosť o možnostiach ochrany, liečby a o spôsobe nákazy smrteľnou infekciou,“ uvádza dopravný podnik.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM