Nina Táborská Kultúra

Najrozsiahlejšia encyklopédia o histórii európskej fotografie má druhú časť. Vydali ju v Bratislave

Druhý dvojzväzkový diel z rozsiahleho projektu Dejiny európskej fotografie 1939-1969 (The History of European Photography 1939-1969) vydalo občianske združenie FOTOFO pri Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Najrozsiahlejšia encyklopédia o histórii európskej fotografie má druhú časť. Vydali ju v Bratislave
Zdroj: TASR

Na vyše 800 stranách obsahuje najmä fotografickú históriu 36 krajín za uvedené obdobie. Nadväzuje na podobnú obsiahlu prvú dvojzväzkovú časť mapujúcu obdobie rokov 1900 – 1938.

„Je to jedinečná publikácia tým, že zahŕňa aj menšie krajiny. Jej príprava bola veľmi náročná a trvala dva a pol roka. Kniha je unikátna aj tým, že v každej krajine písali text tamojší experti na fotografiu, ktorí boli starostlivo vyberaní. Predstavuje hlbší prierez vývoja fotografie aj informácie o dôležitých historických či politických udalostiach,“ uviedla koordinátorka projektu Michaela Bosáková zo SEDF.

Limitom pre každú krajinu bolo 10 ž 25 strán s 10–20 fotografiami podľa veľkosti krajiny a význame fotografického diania.

Autorom za Slovensko je Václav Macek zo SEDF, ktorý vybral týchto fotografov: Karol Kállay, Jozef Teslík, Ladislav Noel, Viliam Malík, Juraj Šajmovič, Ladislav Csáder, Magdaléna Robinsonová, Martin Martinček, Matej Štepita – Klaučo, Bohumil Puskailer, Anton Štubňa, Ivan Matejka, Ladislav Borodáč, Pavol Hudec – Ashver, Stano Filko, Július Koller, Alex Mlynarčík a Ladislav Bielik, ktorý má na obale svoju najslávnejšiu fotografiu muža s odhalenou hruďou pred tankom.

Táto encyklopédia je doposiaľ najkomplexnejšia zbierka faktov, perličiek a užitočných informácií o najvýznamnejších európskych autoroch nielen pre profesionálnych fotografov, ale aj pre študentov a ďalších vážnych záujemcov o toto obrazové médium. Vyšla v angličtine a k dispozícii je v SEDF.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM