Tlačové správy

Najmladší člen rodiny pri sviatočnom stole? 5 tipov, ako upraviť vianočné menu pre batoľa

Cesnak, oblátka, kapustnica, vyprážaný kapor, majonézový šalát či makové bobaľky: sviatky sa blížia a s nimi aj otázka, čo je vhodné dať batoľaťu na stôl.

Ilustračný obrázok k článku Najmladší člen rodiny pri sviatočnom stole? 5 tipov, ako upraviť vianočné menu pre batoľa
Zdroj: TASR

Sprievodca stravovaním batoľaťa NutriCHEQ, ktorý pripravila iniciatíva 1000 dní v spolupráci so Slovenskou pediatrickou spoločnosťou a Slovenskou gastroenterolo­gickou spoločnosťou, vám môže pomôcť a poradiť aj v takejto sviatočnej situácii.

Slávnostne prestretý stôl nie je práve ideálnym miestom na to, aby ste vaše dieťa učili novým jedlám. Jedna z najväčších úloh, ktorú batoľa musí zvládnuť v prvých dvoch rokoch života, je správne nastavenie stravovacieho režimu. Dieťa sa postupne učí chutiam a textúram jednotlivých druhov potravín. Toto obdobie prvých tisíc dní je dôležité preto, že práve počas neho sa utvárajú u detí skúsenosti s potravinami, ktoré môžu ovplyvniť celý jeho život. Strava v prvých dvoch rokoch formuje imunitný systém, tráviaci systém, schopnosť spracovať potraviny, ale aj chuťové a výživové preferencie, ktoré si zachovávame prakticky po celý život. Sviatočný stôl a rodinný vzor

Jedlá počas sviatkov sa často významne odchyľujú od bežného stravovacieho normálu. Deti sa s nimi určite počas svojho života zoznámia, ale netreba tento proces urýchľovať. Už len samotná sviatočná atmosféra, vyzdobený stôl a rodina pri ňom pokope je čosi nezvyčajné.

„V prvom rade si treba povedať, že spoločné stravovanie je pre dieťa najlepším príkladom, ako sa učiť prijímať nové potraviny,“ hovorí MUDr. Iveta Čierna, detská gastro-enterologička z II. detskej kliniky LF UK a DFNsP v Bratislave. „Keď vidí rodičov ochutnávať, je zvedavé a chce ochutnať tiež. Treba však rátať s tým, že deti často trpia potravinovou neofóbiou, teda strachom z nových jedál. Deti preferujú potraviny, ktoré sú im dobre známe, ktoré majú sladkú chuť a často vysokú kalorickú hodnotu. Nie je to nič nezvyčajné a ako v tomto prípade postupovať môže rodičom poradiť práve NutriCHEQ.“

Čo je vlastne NutriCHEQ?

NutriCHEQ je diagnostický nástroj, ktorý pomôže lekárovi a rodičom zlepšiť potenciálne stravovacie problémy detí. „Je to súbor odporúčaní a je na rodičoch, aby tieto odporúčania preniesli aj do svojej každodennej praxe. Samotný NutriCHEQ tvorí dotazník pre rodičov, ktorý vyplnia u pediatra svojho dieťaťa. Ten ho následne vyhodnotí a odporučí niektorú z informačných brožúr, ktoré sú zamerané na riešenie bežných stravovacích problémov,“ hovorí MUDr. I. Čierna. „Samozrejme, pri závažnejších nutričných problémoch je potrebné konzultovať ich s lekárom a na jeho odporúčanie vyhľadať ďalších odborníkov.“

5 tipov ako upraviť vianočné menu pre batoľa

  1. Vianočné sviatočné jedlá v tradičnej úprave (kapustnica, vyprážaná ryba, majonézový šalát atď.) nie sú pre batoľa vhodné.
  2. V závislosti od veku a osvedčených jedál, ktoré ste batoľaťu už ponúkli, môžete upraviť niektoré tradičné jedlá a ponúknuť ich na sviatočnom stole. Napríklad: namiesto vyprážanej ryby mu pripravte udusenú rybu so zemiakovou kašou.
  3. Pripravte sa na to, že dieťa môže nové jedlo aj odmietnúť. Nenúťte ho.
  4. Osobitný problém môžu predstavovať sviatočné sladkosti a pečivo. Väčšina vianočného pečiva nie je pre malé deti príliš vhodná, pretože obsahuje neraz príliš veľa tuku či cukru.
  5. Pripravte vianočnú atmosféru, pre dieťa je to to najdôležitejšie.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM