Rôzne

Najlepšie školské časopisy oceňovali v petržalskej knižnici

V rámci súťaže Život našimi očami boli ocenené najlepšie školské časopisy. Porota ocenila veľký pokrok v kvalite časopisov ako po obsahovej, tak po štylistickej stránke, mnohé aj po stránke grafickej.

Ilustračný obrázok k článku Najlepšie školské časopisy oceňovali v petržalskej knižnici
Zdroj: TASR

V Miestnej knižnici Petržalka v Bratislave v rámci 20. ročníka súťaže Život našimi očami – novinári tretieho tisícročia ocenili najlepšie školské časopisy.

Jej zmyslom a filozofiou je povzbudenie redakčných rád a podpora tvorby školských kolektívov a tých, ktorí si nájdu čas a skúmajú život okolo seba a život školy a spracovávajú to do podoby, ktorú je možné hodnotiť.

„Záujem stále je, čo nás nesmierne teší. Jedine cez deti sa dozvieme úprimnú pravdu o živote školy. Má to však aj výchovný, motivačný aspekt, napr. vykreovať deti, kam by po skončení základnej školy mohli ísť,“ uviedla riaditeľka knižnice Katarína Bergerová.

Najlepší školský časopis

Tento rok porota hodnotila celkovo deväť školských časopisov z ôsmich základných škôl, dve z nich pritom nepôsobia v Petržalke, ale v inej bratislavskej mestskej časti.

Najlepším školským časopisom sa stala Stopa zo Základnej školy na Nobelovom námestí, a to za „uveriteľnosť a prirodzenosť“, teda jazyk, ktorým deti opisujú diania na ich škole.

Druhé miesto obsadil Tilgneráčik zo Spojenej školy na Tilgnerovej v Karlovej Vsi predovšetkým za zaujímavý spôsob spracovávania tém, za prehľadnosť a vypracovanú grafiku.

Najlepšiu trojicu školských časopisov uzatvára Povedajko zo Základnej školy pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou na Vlasteneckom námestí, ktorý je vraj takým časopisom, ako by mal správny školský časopis vyzerať.

Veľký pokrok

Porote sa vraj najlepšie školské časopisy nevyberali najľahšie, keďže ich kvalita z roka na rok stúpa. Podľa členky poroty Silvii Vnenkovej urobili školské časopisy oproti minulému roku značný pokrok, ako po obsahovej, tak po štylistickej stránke, mnohé aj po stránke grafickej.

„Pre mňa je najcennejšie, že sa deti zaujímajú o dianie okolo seba. Okrem toho sa naučia používať svoj názor, používať jazyk – že to nie je len o tých SMS, elektronike, ale že to je naozaj o písanom slove, čo je dnes vzácnosť,“ povedala Vnenková.

Čítajte aj: V čitárni Medickej záhrady otvorili samoobslužnú knižnicu

Rada pre budúcich novinárov

Dobrý školský časopis by mal podľa nej odrážať dianie a život školy, predstaviť zaujímavých spolužiakov, učiteľov, ľudí, ale aj absolventov školy.

Prípadným budúcim novinárom radí, aby sa nebáli ísť aj do pocitových vecí, nielen využívať opisy. Porota tento rok udelila aj dve špeciálne ceny.

Skokanom roka sa stal časopis Listuška a Listuško zo Základnej školy Pankúchova, cenu za dizajn dostal časopis Oko školy zo Základnej školy Holíčska.

Zvyšným štyrom školským časopisom udelili čestné uznanie, a to časopisom Dudoviny a Dudováčik zo Základnej školy Dudova, časopisu Iris zo Základnej školy Černyševského a časopisu Moky 3 zo Spojenej školy Mokrohájska.

Súťaž funguje 20 rokov

Súťaž školských časopisov Život našimi očami – novinári tretieho tisícročia funguje už 20 rokov. Za ten čas prešla niekoľkými zmenami a inováciami, v posledných rokoch napr. pribudlo aj hodnotenie grafického spracovania časopisov.

Záujem o súťaž každým rokom narastá a hlásia sa aj základné školy mimo Petržalky. Do budúcnosti nie je vylúčené aj rozšírenie súťaže, momentálne je však podľa Bergerovej predčasné o tom hovoriť.

Čítajte aj: O výstavu holandskej výtvarníčky v Danubiane je obrovský záujem

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM