Kultúra

Najlepšie politické karikatúry a novinárske fotografie nájdete na výstave v Open Gallery

Novinárske fotografie a karikatúry, ktoré boli prihlásené do 11. ročníka súťaže Novinárska cena 2014 si môžu záujemcovia pozrieť v priestoroch Open Gallery v budove Nadácie otvorenej spoločnosti v Bratislave. Medzi viťazmi sú aj diela Danglára, Shootyho, či tvorcov Cynickej obludy.

Ilustračný obrázok k článku Najlepšie politické karikatúry a novinárske fotografie nájdete na výstave v Open Gallery
Zdroj: TASR

Vystavené práce sú z troch súťažných kategórií – Najlepšia fotografická reportáž, Najlepšia fotografická aktualita a Najlepší česko-slovenský vtip, komiks, karikatúra.

Jedným z víťazných autorov, ktorých fotografie môžu návštevníci vidieť na výstave, je Tomáš Halász. Ocenený bol v kategórii Najlepšia fotografická reportáž. „Jeho oceňovaná séria s názvom Kiska: Cesta do paláca je krásnou kombináciou portrétu s reportážnou fotografiou a veľmi prirodzene zachytáva atmosféru, emócie udalostí a prináša ľudský pohľad na politického predstaviteľa,“ uviedol Vladimír Čabák z Nadácie otvorenej spoločnosti.

Michal Burza získal ocenenie v kategórii Najlepšia fotografická aktualita za fotografie s názvom Majdan – revolúcia na Ukrajine z prostredia vojnou zmietanej Ukrajiny.

Tento rok sa po prvý raz stal víťazom špeciálnej kategórie Cena otvorenej spoločnosti fotograf. „Je ním Boris Németh. Rada súťaže na jeho sérii 70 rokov od SNP ocenila spojenie vojnových udalostí v súčasnom prostredí a stále aktuálny protifašistický odkaz,“ dodal Čabák.

Okrem víťazných fotografií uvidia záujemcovia aj snímky od Maja Peigera, Matúša Zajaca, Andreja Bána, Kataríny Acél-Gálikovej, Martina Bandžáka a mnohých ďalších.

Víťazom kategórie Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks a karikatúra je Martin SHOOTY Šútovec.

Návštevníci výstavy okrem neho uvidia aj práce nominovaných českých autorov Vojtěcha Velického a VHRSTI i ďalších prihlásených Jozefa Danglára Gertliho, Stanislava Kemela, Miloša Gašparca a Rada Ondřejíčka alias Cynickej obludy.

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM