Tomáš Stupavský Kultúra

Najlepšie filmy z troch prestížnych festivalov: V Kine Film Europe sa začalo podujatie Be2Can 2

Paralelne na Slovensku a v Českej republike sa včera začalo veľké filmové festivalové echo Be2Can 2. Druhý ročník prehliadky filmov z troch prestížnych festivalov Benátky - Berlín - Cannes uvedie vo vybraných kinách celkovo 21 filmov.

Ilustračný obrázok k článku Najlepšie filmy z troch prestížnych festivalov: V Kine Film Europe sa začalo podujatie Be2Can 2
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Slávnostné otvorenie podujatia sa uskutočnilo v bratislavskom Kine Film Europe a v pražskej Lucerne. Otváracím filmom prehliadky bola talianska snímka Mia madre (r. Nanni Moretti), intímna rodinná dráma s prvkami komédie o prijatí smrti a pochybností, inšpirovaná režisérovými vlastnými zážitkami. Úlohu nesympatického slávneho amerického herca si v nej zahral John Turturro. Tento film získal Cenu ekumenickej poroty na tohtoročnom festivale v Cannes.

Je si z čoho vyberať

Be2Can 2 uvedie v 44 kinách po celom Slovensku a ČR vybrané premiérové filmy na čele s víťaznou snímkou tohtoročného Berlinale Taxi Teherán (r. Jafar Panahi), ale aj držiteľa Strieborného medveďa, nemeckú drámu Victoria (r. Sebastian Schipper).

Z MFF Cannes 2015 sa diváci môžu tešiť aj na víťaza Zlatej palmy Dheepan (r. Jacques Audiard) a maďarskú drámu Saulov syn (r. László Nemes), ktorá získala Veľkú cenu a cenu kritikov FIPRESCI.

Ďalším filmom v ponuke druhého ročníka Be2Can je držiteľ Ceny za najlepší scenár, americká dráma Chronic, debut mexického režiséra Michela Franca alebo formálne dokonalá interpretácia „bojového“ žánru wuxia Assasin (r. Hou Hsiao-Hsien), odohrávajúca sa v období vlády mocnej dynastie Tchang. Hou Hsiao-Hsien získal v Cannes za tento film Cenu za najlepšiu réžiu.

O divácku priazeň sa bude uchádzať aj britská dráma Macbeth (r. Justin Kurzel) s Michaelem Fassbenderom v úlohe škótskeho kráľa Macbetha a oscarovou herečkou Marion Cotillard ako Lady Macbeth, a tiež životopisná dráma Pasolini (r. Abel Ferrara) o posledných dňoch talianskeho filmového režiséra a scenáristu Piera Paola Paasoliniho.

Festival organizuje Film Europe Media Company, potrvá do 14. októbra.

Prečítajte si tiež: Festival brazílskych filmov sa na týždeň sťahuje do Bratislavy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM