Alexandra Húsková Kultúra

Najkrajší park na Slovensku je v Bratislave. Viete, kde sa nachádza?

Naše hlavné mesto má niekoľko pekných priestorov a parkov. V celoslovenskej súťaži o Park roka 2015 však zabodoval priestor Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Záhradu BVS navštívi ročne okolo desaťtisíc ľudí. Boli ste sa tam už pozrieť?

Ilustračný obrázok k článku Najkrajší park na Slovensku je v Bratislave. Viete, kde sa nachádza?
Zdroj: Dnes24.sk

Záhrada Vodárenského múzea v Bratislave, ktoré patrí Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), zvíťazila v súťaži o najkrajší Park roka 2015. Ocenenie jej udelila Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu (SZKT) na Záhradníckom fóre 2016.

SZKT každoročne vyberá najkrajšiu novo zriadenú alebo zrekonštruovanú záhradu, či park na Slovensku. Odbornú porotu tento rok najviac zaujala záhrada Vodárenského múzea BVS.

Zabodovala najmä svojou koncepciou oddychového priestoru s prevládajúcim prvkom vody, ktorý vhodne dopĺňajú prírodné materiály: drevo a kameň.

„Záhrada je pokračovaním náučnej expozície Vodárenského múzea a voda je v nej prítomná nielen fyzicky – fontánami, ale i symbolicky – v oblúkovitých tvaroch chodníkov, v záhradnej architektúre a v samotnom vlnitom reliéfe hektárového pozemku,“ uviedol Alexander Buzinkay, hovorca a vedúci komunikačného odboru BVS.

Prečítajte si aj: Kultúru národa spoznáš podľa toaliet. V Horskom parku nie je ani jedna

Návštevnícky atraktívnymi prvkami záhrady sú fontány, vyhliadková veža, cyklopoint s altánkom, ihriská a trávnaté plochy.

Odborníci oceňujú, že záhrada ponúka po celý rok kultivovaný priestor na voľný čas v urbánnom prostredí.

Je voľne prístupná verejnosti, vyhľadávajú ju predovšetkým rodiny s deťmi i študenti a ročne ju navštívi okolo desaťtisíc ľudí.

Záhrada prešla kompletnou revitalizáciou v rokoch 2012– 2014 pod taktovkou bratislavského ateliéru Van Jarina.

Prečítajte si aj: Ako by mohli vyzerať kvetináče v uliciach Bratislavy?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM