Rôzne

Nájdu vedci liek na onkologické ochorenia? Blíži sa zaujímava diskusia

Hovoriť sa bude aj o faktoch a mýtoch v súvislosti s nádorovými ochoreniami, výskume nádorových ochorení na Slovensku či postavení vedy a výskumu v SR. Pridať sa do diskusie s odborníkmi môžete aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Nájdu vedci liek na onkologické ochorenia? Blíži sa zaujímava diskusia
Zdroj: TASR

Nájdu vedci liek na onkologické ochorenia? – Uhol pohľadu – taká je téma ďalšieho diskusného večera na aktuálne témy, ktorý sa uskutoční v pondelok 26. januára o 19.00 h v Bratislave.

Moderátorom večera bude publicista Marián Balázs, diskutovať budú poprední onkologickí vedci – riaditeľ Ústavu experimentálnej onkológie (ÚEO) Slovenskej akadémie vied (SAV) Ján Sedlák, prezidentka Nadácie Výskum rakoviny Margita Klobušická, vedecká pracovníčka z ÚEO SAV Marína Cihová, ako aj ekonóm, prognostik, futurológ z Ekonomického ústavu SAV Ivan Klinec. Informoval o tom manažér Nadácie Výskum rakoviny Ján Juráš.

S témami diskusného večera o onkologických ochoreniach súvisí aj heslo tohtoročného Svetového dňa boja proti rakovine (4.2.), ktoré znie Rakovina – nie je to mimo nás (Cancer – it is not beyond us). Je príležitosťou na zvýšenie povedomia ľudí o tom, že aktívnym prístupom v boji proti rakovine, od prevencie, včasnej diagnostiky cez liečbu a starostlivosť môže každý na úrovni jednotlivca, spoločnosti a vlády mobilizovať urýchlenie pozitívnych zmien. Spoločným postupom možno ukázať, že môžeme riešiť problém rakoviny, nie je to mimo nás.

Záujemcovia sa môžu na diskusný večer prihlásiť na adrese:artklub­vecer@gmail.com. Časť vstupného pôjde Nadácii Výskum rakoviny.

„Hlavným cieľom Nadácie Výskum rakoviny je podporovať a propagovať výskum nádorových ochorení na všetkých úrovniach – základný, translačný a klinický – s cieľom využiť výsledky v medicínskej praxi. Jej aktivity prispievajú k tomu, aby sa nádorové ochorenia stali opakovane liečiteľné a aby laická aj odborná verejnosť akceptovala onkologickú vedu a výskum ako neoddeliteľnú súčasť boja proti rakovine,“ zdôraznila prezidentka nadácie Margita Klobušická.

Za 20 rokov svojej činnosti, najmä však počas posledných 12 rokov, nadácia získala 960-tisíc eur na zakúpenie 15 špičkových výskumných a diagnostických prístrojov, podporila desiatky mladých onkológov v ich odbornom vývoji, pre stovky študentov stredných škôl zorganizovala vedecko-popularizačné dielne atď.

Finančné prostriedky nadácia získava formou darov od fyzických aj právnických osôb, organizovaním alebo formou charitatívneho partnera mnohých kultúrnych a športových podujatí, ako sú napríklad, Odzvoňme rakovine, Beh pre život, Na kolesách proti rakovine, benefičné koncerty a iné. Členovia nadácie pôsobia bez nároku na honorár, pomáhajú im dobrovoľníci.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM