Kultúra

Nadchádzajúci víkend bude v Slovenskom Grobe kraľovať lahodná husacina

Na 16. ročník Dní otvorených husacinárskych prevádzok vás zvezie bezplatná doprava spod Mosta SNP.

Ilustračný obrázok k článku Nadchádzajúci víkend bude v Slovenskom Grobe kraľovať lahodná husacina
Zdroj: TASR

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) spolu s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Bratislava Region Tourism a Cechom husacinárov pripravili pre návštevníkov 16. ročníka Dní otvorených husacinárskych prevádzok nielen jedlo a zábavu, ale aj korunováciu Slovenského Grobu za Kráľovstvo husaciny. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Bohatý sprievodný program

Súčasťou programu budú nielen vystúpenia hudobníkov, ale aj bohatý sprievodný program a slávnostné odhalenie takmer trojmetrovej sochy husi. Na jej výrobe sa podieľala Škola úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave a pracovali na nej traja akademickí sochári, pedagógovia školy.

Kráľovstvo husaciny bude mať aj svoju hymnu, o ktorú sa postarali hudobníci Samuel Kovács a Tomáš Lukačka. K piesni sa bude počas soboty (3. 9.) natáčať aj videoklip.

„Kráľovstvo husaciny bude pre všetky vekové kategórie, 3. a 4. septembra sme pripravili spoločensko–kultúrne podujatie, ktoré sa začne o 10.00 h na Hlavnej ulici v Slovenskom Grobe,“ priblížil výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.

Bezplatná doprava

Pre návštevníkov je pripravená aj bezplatná doprava. Spod bratislavského Mosta SNP pôjdu autobusy do Slovenského Grobu o 09.30, 11.00, 15.00, 17.00 a 19.30 hod. Zo Slovenského Grobu sa budú môcť zadarmo zviezť zo zastávky na Hlavnej ulici návštevníci o 16.00, 18.00, 20.00 a 22.30 hod.

„Budeme mať záchytné parkoviská, kde si budú môcť návštevníci odstaviť auto a potom použiť vláčik, ktorý bude premávať po dedine s tým, že zastaví pri každej cechovej prevádzke. Návštevníci sa tak môžu rozhodnúť, kde sa najesť a zostať,“ povedala prezidentka Cechu husacinárov Helena Minarovičová.

Každoročne počas sezóny príde do Slovenského Grobu takmer 75-tisíc návštevníkov a práve toto číslo má podľa BSK veľký potenciál rastu. „Po typických bratislavských rožkoch, devínskom ríbezláku a malokarpatskej oblasti preslávenej vínom vznikol na území regiónu ďalší ucelený produkt, ktorý môže kraj hrdo reprezentovať,“ podotkla Forman.

Čítajte aj: Na koncerty svetových hviezd vás z Bratislavy odvezie špeciálna autobusová linka

Husacina v Slovenskom Grobe
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM