Rôzne

Nadácia Pontis rozdala ocenenia: Bratislavská kaviareň Dobre&Dobré získala čestné uznanie

Kaviareň zamestnáva ľudí bez domova a snaží sa tak o ich návrat do bežného života. Okrem čestného uznania v kategórii Zodpovedná malá/stredná firma získala aj cenu verejnosti za najlepší príklad zodpovedného podnikania.

Ilustračný obrázok k článku Nadácia Pontis rozdala ocenenia: Bratislavská kaviareň Dobre&Dobré získala čestné uznanie
Zdroj: TASR

Už po 16. raz vo štvrtok Nadácia Pontis oceňovala firmy, ktoré na Slovensku podnikajú s vyššími zámermi, než je len dosahovanie zisku. Víťazi si tak odniesli ocenenie Via Bona Slovakia.

„Naším cieľom je všetkým podnikateľom na Slovensku ukázať, že poctivosť a biznis idú ruka v ruke a že podnikanie môže mať výnimočný prínos aj pre celú spoločnosť a krajinu,“ vysvetľuje riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak. Víťazi Via Bona Slovakia tak napríklad pomáhajú svojmu okoliu, berú ohľad na životné prostredie, bojujú s korupciou, riešia spoločensky dôležité témy.

Ocenenia v siedmich kategóriách

Heineken Slovensko, ktorá získala ocenenie Zodpovedná veľká firma, sa chce do roku 2020 stať najzelenším pivovarom na Slovensku. Výrobca piva z Hurbanova sa podľa nadácie sústreďuje na ochranu zdrojov vody, znižovanie emisií CO2 či využívanie lokálnych surovín z trvalo udržateľných zdrojov.

Zodpovednou strednou firmou sa stala advokátska kancelária TaylorWessing, ktorá sa podľa nadácie snaží o presadzovanie čistého a transparentného podnikateľského prostredia a dobrú vymožiteľnosť práva. Participuje tiež napríklad na pro bono projektoch, ktorých cieľom je zlepšiť právne prostredie na Slovensku.

Nadácia v kategórii Zodpovedná malá/stredná firma udelila aj čestné uznanie bratislavskej kaviarni Dobre&Dobré, ktorá zamestnáva ľudí bez domova a snaží sa tak o ich návrat do bežného života. Kaviareň získala aj cenu verejnosti za najlepší príklad zodpovedného podnikania, za ktorý hlasovali čitatelia denníka Sme.

V kategórii Zelená firma sa porota rozhodla udeliť dve ocenenia, pre veľkú a pre malú firmu. Víťazom v prvej kategórii sa stal GreenCoop Družstvo v Zlatnej na Ostrove, ktoré ročne dodá na trh viac ako desať miliónov kilogramov domácich paradajok a snaží sa o ich šetrné pestovanie. Víťazom v druhej je spoločnosť JRK Waste Management, ktorej cieľom je znižovať množstvo zmesového komunálneho odpadu zvýšením jeho triedenia.

Bitúnok HSH z Veľkého Zálužia získal ocenenie Skvelý zamestnávateľ. Nadácia pripomína, že stavia svojim zamestnancom byty a domy, ponúka rôzne výhody, napríklad raňajky zadarmo, či poskytuje bezúročné pôžičky.

Férovým hráčom na trhu sa stala spoločnosť PayLess Consulting v Banskej Bystrici, ktorá sa podľa nadácie snaží pomôcť klientom znížiť náklady za telekomunikačné služby. Nadácia Pontis v tejto kategórii udelila aj čestné uznanie za výnimočný a férový prístup k podnikaniu, zamestnancom a komunite ľudí s hendikepom, a to bratislavskej firme ARES výťahy a plošiny.

V kategórii Dobrý partner komunity sa hodnotitelia rozhodli udeliť taktiež dve ocenenia. Prvé získala Obnova, malá stavebná firma v Banskej Štiavnici, ktorá sa zameriava na revitalizáciu historických stavieb. Ocenenou veľkou firmou sa stala spoločnosť Východoslovenská energetika Holding v Košiciach, ktorej zamestnanci pomáhajú s návratom klientov krízových centier späť do normálneho života formou mentoringu a pravidelným kontaktom.

V kategórii Podporovateľ dobrovoľníctva sa víťazom stala Hewlett-Packard Slovakia s projektom Elderly. Zamestnanci spoločnosti sa teda snažia spríjemniť život starších ľudí.

Ocenenie Via Bona Slovakia

O ocenenia Via Bona Slovakia za rok 2015 sa uchádzalo 75 nominácií. Víťazov vyberala porota zložená zo zástupcov biznisu, štátnej správy, mimovládneho sektora a vzdelávacích inštitúcií, a to na základe nominácií firiem a osobných prezentácií v dvoch kolách.

Výsledky vyhlásila Nadácia Pontis počas galavečera v bratislavskej Refinery Gallery, ktorého sa zúčastnil aj slovenský prezident Andrej Kiska.

Prečítajte si tiež: Plamienok vydal knihu, ktorá pomáha deťom i dospelým pri strate blízkeho človeka

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM