Rôzne

Nadácia Cvernovka chce v budove internátu vybudovať Centrum metropolitných inovácií

Podporte zámer Nadácie Cvernovka oživiť ďalšiu budovu v Bratislave. Ponúkne dostupné bývanie aj miesto na aktívne trávenie voľného času.

Ilustračný obrázok k článku Nadácia Cvernovka chce v budove internátu vybudovať Centrum metropolitných inovácií
4
Galéria
Zdroj: Nadácia Cvernovka

Nadácia Cvernovka má v pláne rekonštrukciu a oživenie budovy internátu na Račianskej 80. Chce tu vytvoriť Centrum metropolitných inovácií, a tak sa opäť uchádza o podporu poslancov BSK.

Dostupné bývanie

„Bývalý internát je súčasťou areálu zaniknutej chemickej priemyslovky, v ktorej pod záštitou Nadácie Cvernovka nedávno vzniklo Kreatívne a kultúrne centrum. Zatiaľ čo škola pomohla udržať kreatívnu komunitu z Cvernovky pod jednou strechou, výsledkom rekonštrukcie internátu bude rozšírenie verejných funkcií tak, aby slúžili ľuďom z mesta a regiónu,“ Bratislava24.sk za tím Nadácie Cvernovka informovala Katarína Hudáková.

Projekt chce prepojiť viaceré funkčné modely z oblastí kreatívneho priemyslu, vzdelávania, občianskej spoločnosti a sociálnych inovácií. Výsledkom majú byť nové formy bývania, práce a doplnkových verejných funkcií. Dostupné bývanie s komunitnými prvkami bude určené predovšetkým učiteľom, vedcom, ako aj študentom a absolventom umeleckých škôl.

„Angažovaným a talentovaným ľuďom má slúžiť najmä coworkingový priestor s možnosťou poradenstva od neziskových organizácií a profesionálov z kreatívneho priemyslu,“ dodala Hudáková. V priestore budú aj rezidenčné ateliéry, vďaka ktorým môžu lokálne komunity spolupracovať s odborníkmi z celého sveta. V Bratislave podobné priestory stále chýbajú.

Zdroj: Nadácia Cvernovka

Denný stacionár

V pláne je denný stacionár, ktorý bude slúžiť na oddychové, športové a vzdelávacie aktivity pre deti a mládež. K dispozícii bude aj telocvičňa, zdieľaná kuchyňa, recyklačná opravovňa, ihrisko, skate park a mestské eko centrum.

„Nadácia Cvernovka na projekte internátu spolupracovala s viacerými odborníkmi z oblasti vzdelávania, tretieho sektora a bývania, pričom spoločným cieľom bolo využitie synergií s existujúcim Kreatívnym centrom a podpora spoločensky prospešných projektov s regionálnym významom. Z tohto dôvodu nesie projekt názov Centrum metropolitných inovácií,“ vysvetľuje Hudáková.

„Posledná súčasť, expozitúra Kreatívneho centra, je projektom kraja a jej realizácia závisí od dohody s Ministerstvom kultúry. Zámerom je podporiť segment vizuálneho umenia formou vytvorenia kolaboratívneho priestoru a multifunkčnej sály,“ dodala Hudáková.

Podporiť môžete aj vy

Hlasovanie poslancov Bratislavského samosprávneho kraja o zámere využitia internátu sa uskutoční 23. 6. 2017 na zastupiteľstve BSK. V prípade jeho schválenia sa Nadácia Cvernovka zaväzuje investovať do budovy internátu a areálu sumu vo výške minimálne 1,6 milióna eur v priebehu 10 rokov.

Ako uvidela Hudáková, vďaka vedeniu, odborným zamestnancom a poslancom BSK vzniklo svojim obsahom a rozsahom jedinečné Kreatívne a kultúrne centrum v budove školy. „Sme presvedčení, že projekt získa podporu poslancov zastupiteľstva BSK a jeho schválením umožnia zachovanie celistvosti areálu a rozšírenie funkcií pre verejnosť. Vznikne tak ďalšie miesto v regióne, kde sa oplatí ísť,“ povedal správca nadácie, Braňo Čavoj.

Podporiť zámer na internát môžete svojím podpisom na stránke: http://nadaciacvernovka.sk/…me-internat/

Internát na Račianskej 80
4
Galéria
Zdroj: Nadácia Cvernovka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM