Maros Palesch Rôzne

Na Železnú studienku sa už autom nedostanete, migrujú žaby

Úsek od Červeného mosta po konečnú linkového autobusu pri Ústave kardiovaskulárnych chorôb bude od pondelka, 19. 3. 2012 prejazdný iba pre mestskú hromadnú dopravu a vozidlá s povolením.

Dôvodom je migrácia žiab cez Cestu mládeže na bratislavskej Železnej studienke. Dopravnú uzávierku v týchto dňoch na žiadosť rezortnej organizácie Ministerstva životného prostredia SR – Správy CHKO Malé Karpaty povolilo Hlavné mesto SR Bratislavy. Zákaz pre motorové vozidlá bude platiť mesiac, t.j. až do 19. 4. 2012.

Jar je obdobie, keď sa tisícky žiab presúvajú z lesa cez komunikáciu. Ich cieľom sú vodné nádrže, aby tam nakládli vajíčka. Mnohým sa to však nepodarí. Asfaltová cesta je miestom, kde sa končí ich celoživotná púť. Podobne je to aj v Bratislave na Železnej studienke, kde dochádza k najväčšiemu úhynu zákonom chránených žiab – najmä pomalých ropúch.

Pre zabezpečenie ochrany obojživelníkov a obmedzenia ich masového hynutia magistrát vyšiel aj tento rok ochranárom v ústrety a povolil úplnú uzávierku miestnej komunikácie v tejto časti mesta. Toto povolenie rozširuje celoročný zákaz vjazdu motorovým vozidlom na Železnú studienku v sobotu, nedeľu a vo sviatok na každodenný a úplný zákaz vjazdu.

Bratislavské školy a dobrovoľníci sa na týchto akciách zúčastňujú pod vedením Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus, v spolupráci so Správou CHKO Malé Karpaty. Už viac ako 25 rokov v tejto lokalite stavajú zábrany popri ceste a prenášajú žaby do vodných nádrží. Pred zbytočným úhynom pod kolesami áut sa im tak každoročne podarí zachrániť stovky chránených ropúch.

Zdroj: MŽP, Beatrice Hudáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM