Kultúra Kultúra

Na výstave Znovuobjavené dedičstvo si môžete pozrieť vzácne predmety

Príďte sa pozrieť na znovuobjavené židovské predmety, synagogálne textílie a mnohé ďalšie predmety zo zbierky židovskej kultúry. Výstava je otvorená.

Ilustračný obrázok k článku Na výstave Znovuobjavené dedičstvo si môžete pozrieť vzácne predmety
Zdroj: TASR

Opona na svätostánok z čias bratislavského rabína Chatama Sofera, židovské rituálne predmety, ktoré pri návšteve vtedajšieho Prešporka obdivoval cisár František Jozef či vyše 700-ročné fragmenty hebrejského pergamenového rukopisu.

To je len časť z troch desiatok predmetov, ktoré môžu návštevníci obdivovať v rámci novej výstavy Znovuobjavené dedičstvo. Tú od dnes pripravilo Židovské komunitné múzeum v priestoroch zachovanej synagógy na Heydukovej ulici.

Podľa riaditeľa múzea Maroša Borského chcú aj touto výstavou oživovať zabudnuté príbehy židovskej komunity, ktorá bola po stáročia a stále je súčasťou voľakedajšieho Pressburgu, Prešporka a v súčasnosti Bratislavy.

„Nezasvätené publikum si pod pojmom ‚židovské kultúrne dedičstvo‘ často predstaví prázdne budovy synagóg, spustnuté cintoríny alebo rituálne predmety, ktoré stratili pôvodný účel,“ myslí si Borský.

Synagogálne textílie pritom ilustrujú dejiny obce a vzájomné rodové prepojenia najstarších bratislavských rodín, ktoré koncom 17. a v priebehu 18. storočia pomohli obci etablovať sa natoľko, že neskôr patrila medzi najvýznamnejšie v Uhorsku.

Vystavené budú najväčšie objavy

Jedným z najväčších objavov predstavených na výstave by mala byť podľa organizátorov časť štvorčlennej súpravy od rodiny Franklovcov z roku 1863/1864.

Okrem toho sa v zbierke nachádza aj prikrývka na čítací pult synagógy a vrchná časť opony na svätostánok. Zo začiatku 19. storočia pochádzajú textílie od Ezriela a Trauly Brilinovcov, ktorí v roku 1811 založili na prízemí ich domu už neexistujúcu synagógu.

Navštevoval ju aj bratislavský rabín Chatam Sofer, vlastným menom Moše Schreiber. Zapožičať sa tiež podarilo aj jeho komentáre židovského práva. Nechýba ani fragment hebrejského rukopisu na pergamene.

Ide o časť textu z Babylonského Talmudu, ktorý možno datovať do 13. – 14. storočia či fragment vzácneho rukopisu s modlitbami na Vysoké sviatky z 13. storočia. Verejnosť bude môcť obdivovať aj raritné strieborné predmety na ozdobenie zvitkov Tóry.

Výstava v Židovskom komunitnom múzeu je otvorená od dnes a potrvá až do 9. októbra. Jej brány sú návštevníkom otvorené každý piatok a nedeľu od 10.00 do 16.00 h, výnimkou sú židovské sviatky.

Čítajte aj: Víkend plný chutného jedla, módy i histórie. Pozrite sa, čo vás čaká

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM