Tomáš Stupavský Kultúra

Na výstave v bratislavskom Krokuse možno spoznať komunikáciu maľby s videom

Tak zraniteľné, tak pevné je názov autorskej výstavy maliarky Jany Farmanovej v bratislavskej galérii Krokus. Oddnes je prístupná verejnosti a potrvá do 28. marca.

Ilustračný obrázok k článku Na výstave v bratislavskom Krokuse možno spoznať komunikáciu maľby s videom
Zdroj: TASR

Podľa kurátorky výstavy Gabriely Kisovej je to jej tretia samostatná prezentácia v tejto galérii a predstavuje výber starších a kľúčových diel pre výtvarníčkinu ďalšiu tvorbu. Diela sú z rokov 2005 až 2008 a v expozícii dominujú veľkoplošné obrazy ženských postáv. Akrylová maľba Na palube má rozmery 1,9×2,7 metra, diela Krásna trofej, Hojdačka, Nevesta a V kabáte sú na ploche 2×1,1 metra. Ďalšie akrylové a olejomaľby sú menšie.

Hosťom výstavy Jany Farmanovej je videoumelkyňa Pavlína Fichta Čierna. Predstavuje osemminútové minuloročné video s názvom Praktické úsilie byť medzi myšlienkami. V ňom zaznamenáva lezeckú akciu zavesenia sa z viacposchodového paneláku.

„Umelkyňa sa dobrovoľne vystavila hraničnej situácii, mobilizujúcej iné stavy poznania. Zatiaľ čo prostredia Farmanovej malieb sú väčšinou abstraktné, Fichta Čierna sa v tvorbe zaujíma o konkrétny sociálny kontext svojich postáv. V tomto prípade je jej konfrontácia s rizikom pádu za cieľom dosiahnutia hlbokého stavu vedomia zaujímavým pendantom k Farmanovej obrazom. Na prvý pohľad tak rozdielne diela spolu komunikujú naprieč médiami maľby a videa,“ hodnotí vizuálnu konfrontáciu Gabriela Kisová.

Obidve obrazové umelkyne sú absolventky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Majú za sebou viaceré výstavy na Slovensku i v zahraničí.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM