Adriana Banásová Rôzne

Na vojenskom cintoríne v Petržalke sa konala pietna spomienka padlým vojakom v 1. svetovej vojne. Uctili si ich veľvyslanci aj občania

Zástupcovia mesta Bratislavy, veľvyslanectiev, vojenskí pridelenci, ale aj občania si dnes na Vojenskom cintoríne v Petržalke-Kopčanoch uctili pamiatku padlých vojakov v prvej svetovej vojne.

Ilustračný obrázok k článku Na vojenskom cintoríne v Petržalke sa konala pietna spomienka padlým vojakom v 1. svetovej vojne. Uctili si ich veľvyslanci aj občania
Zdroj: TASR

Na cintoríne je pochovaných 331 vojakov z deviatich európskych národností.

Podujatie zorganizoval už po desiatykrát Petržalský okrášľovací spolok. Podľa predsedníčky spolku Ivety Plšekovej je pripomínanie si týchto tradícií dôležité, pretože ide o oživovanie si dejinných informácií.

„Tým, že si ich oživujeme a pripomíname, budujeme si aj isté predsavzatia do budúcna, aby sa už vojna na našom území nikdy neopakovala,“ uviedla. Podľa jej slov je dôležité aj to, aby si národ uvedomoval dejinné historické udalosti, ktoré sa odohrávali na našom území.

Cintorín vznikol v priebehu 1. svetovej vojny, v roku 1916 ako doplnok vojenského lazaretu, kde ležali väčšinou ťažko ranení vojaci rakúsko-uhorskej monarchie, ale aj iní vojaci bojujúcich strán. Na cintoríne je pochovaných 122 Čechov a Slovákov, 53 Maďarov, 43 Rumunov, 51 Juhoslovanov, 16 Rakúšanov, 15 Rusov, 11 Poliakov, 11 Talianov, traja Nemci a šesť neznámych vojakov.

Spomienka na padlých vojakov počas 1. svetovej vojny
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM