Nikola Richterová Rôzne

Bratislava má záujem o literatúru. Na vianočných trhoch našli majiteľa desaťtisíce kníh

Ak máte doma nepotrebné knihy a neviete čo s nimi, máme pre vás riešenie. Domov použitých kníh je organizácia, ktorá zbiera literatúru, aby ju mohla zadarmo ponúkať ľuďom, ktorí o ňu prejavia záujem. Aj staršia kniha sa tak namiesto toho, aby na ňu sadal prach, môže tešiť z nového využitia.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má záujem o literatúru. Na vianočných trhoch našli majiteľa desaťtisíce kníh
Zdroj: TASR

„Našim cieľom je podporovať čítanie a sprístupňovať knihy verejnosti. Podujatie Vianočných trhov je jedno z miest, kde prinášame čitateľom knihy zadarmo.“ povedala pre Bratislava24.sk Ľubica Szabóová Vysocká z občianskeho združenia Domov použitých kníh.

Nepotrebné knihy nemusia zbytočne skončiť v kontajneroch, majitelia ich môžu ponúknuť práve tomuto združeniu, ktoré ich bude núkať ďalej. Stačí zavolať na Linku záchrany kníh alebo napísať správu združeniu a toto dohodne postup, ako nepotrebné knihy nájdu nových majiteľov.

Úspech na vianočných trhoch

Jedným z miest, kde sa ľudia mohli stať novými majiteľmi kníh boli aj mestské vianočné trhy na Hlavnom námestí. Záujem o zdanlivo nepotrebnú literatúru bol obrovský. „Na vianočné trhy prinášame knihy od roku 2012 a za toto obdobie sme rozdali desaťtisíce kníh.“ tešila sa Ľubica Szabóová Vysocká.

Podľa jej slov však nie je veľký záujem len o samotné knihy, veľa ľudí sa im ozýva aj z dôvodu, že chce literatúru posunúť ďalej. „Záujemcov, ktorí nás kontaktujú s tým, že chcú podarovať nepotrebnú literatúru je skutočne veľa a tieto darované knihy prinášame ďalším čitateľom.“ dodala.

Tento druh činnosti tak nielen zachraňuje knihy pred ich dehonestáciou v odpade, ale aj pomáha zachovať staršie knihy s posolstvami pre ďalšie generácie. Zároveň však občianske združenie aj podporuje deti a mládež pri samotnom čítaní literatúry.

Knihy možno zohnať za podujatiach, ale aj stálych miestach

Knižnice Domova použitých kníh môžete nájsť na viacerých zaujímavých akciách. „Knihy prinášame na rôzne podujatia a miesta. Okrem vianočných trhov v Bratislave mohli záujemcovia o knihy nájsť naše stánky na celomesačných akciách v nákupných centrách a Letnej čitárni v Primaciálnom paláci." oznámila Ľubica Szabóová Vysocká.

"Nachádzame sa aj na jedno a viacdenných podujatiach typu pouličných trhov, na festivale Umenie a víno vo Svätom Jure, detské knihy v Design Factory, či na podujatí Deň modranského sirotinca a mnoho ďalších. Pripravujeme ďalšie knižné miesta aj v tomto roku“ dodala na záver.

Ak máte záujem o knihu z občianskeho združenia aj inokedy, ako cez rôzne podujatia, knihy nájdete aj na stálych miestach ako napríklad na poliklinike Šustekova, v študentskom domove Mladosť, vo Vinohradníckom dome vo Svätom Jure, v Pralinkárni v Pezinku a mnoho ďalších. Či už máte záujem si knihu zadovážiť alebo darovať, bližšie informácie nájdete tu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM