Nina Táborská Rôzne

Na Veľkú noc upratané. Dokonca aj na Hlavnej stanici

Hlavná stanica ani jej okolie nepatria k častiam Bratislavy, na ktoré by jej obyvatelia mohli byť pyšní. Výstavba novej je v nedohľadne, mesto "lepí" čo sa dá. Hodiny investorovi tikajú, čas na prestavbu stanice má už len do konca roka. S prácami ešte nezačal.

Ilustračný obrázok k článku Na Veľkú noc upratané. Dokonca aj na Hlavnej stanici
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Málokto dnes verí, že Hlavná stanica sa niekedy dočká sľubovanej a donekonečna odkladanej rekonštrukcie. Hoci sa stanica revitalizuje, večne ju „zachraňovať“ kozmetickými úpravami nebude možné. Novej sa pritom obyvatelia aj návštevníci mesta mali dočkať ešte tento rok.

Upravuje mesto

Stanica patrí k najfrekvento­vanejším miestam Bratislavy, denne zažíva veľký nápor cestujúcich. Začiatkom a koncom týždňa, keď sa najmä študenti presúvajú domov na víkend, je to azda najhoršie.

V pondelok ráno sme sa boli na stanici pozrieť i my. Najväčším prekvapením bol poriadok. Chystá sa stanica na Veľkú noc? Odpadkové koše boli vyprázdnené, v ich okolí neboli ani ohorky od cigariet, ani najrôznejšie odpadky na zemi. Pred hlavným vstupom namiesto fajčiarov a známych „staničných postavičiek“, ktoré pýtajú cigaretu či drobné na jedlo, stáli policajti. Vo vstupnej hale hral Bach. V spojení s Hlavnou stanicou to všetko znie ako z fantasy filmu.

OBRAZOM: Pozrite sa, ako vyzerala Hlavná stanica v minulosti a dnes

Bratislavčania si už na vizuál stanice zrejme zvykli. Tí, ktorí ňou denne prechádzajú, nad jej žalostným stavom len mávnu rukou. Mesto „lepí“ čo sa dá.

Za posledné obdobie sa zmenila napríklad organizácia dopravy a pribudlo nové vodorovné a zvislé dopravné značenie, povrchy komunikácií, chodníkov, nástupíšť, nové smetné koše, nanovo boli natrené zábradlia. Parkovisko taxíkov bolo presunuté do spodnej časti námestia, pribudol tiež najužší cyklopruh na Slovensku a hoci to trvalo tri roky, podarilo sa zmodernizovať obratisko a na stanicu sa vrátili električky. Škoda len, že sa stále zabúda na nefungujúce eskalátory vedúce k električkovej tra­ti.

Predstaničné námestie, ako jedna zo vstupných brán do hlavného mesta, prešla tiež revitalizáciou. Pred časom totiž mesto obnovilo chátrajúcu drevenú konštrukciu za 36-tisíc eur. Stále však ide o čiastkové práce, ktoré by sa nemuseli robiť, keby sa konečne začala sľubovaná prestavba.

Nová stanica v nedohľadne

Na obnovu priestoru pred Hlavnou stanicou ostal investorovi čas už len do konca roka. S prácami v teréne ešte nezačal, nedohodol sa s predchádzajúcim ani súčasným vedením mesta. Od samosprávy posledné roky žiada uzatvoriť k zmluve dodatok. Mesto to odmieta.

Transprojekt má na stanici vybudovať cesty aj podzemnú električku a dohodnuté skolaudované objekty odovzdať do konca roka 2016. To hovorí zmluva o budúcej kúpnej zmluve, ktorú podpísal s investorom ešte exprimátor Andrej Ďurkovský. Za to mu potom Bratislava dá do vlastníctva vyše 22-tisíc štvorcových metrov pozemkov a investor v lokalite postaví nákupné centrum.

Viac sa dočítate tu: Dočká sa Bratislava novej Hlavnej stanice? Tento rok vyprší termín na jej obnovu, práce ani nezačali

„Nová stanica v nedohľadne“ zdroj: TASR.

Hlavná stanica
20
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM