Rôzne

Na Tyršovom nábreží vysadili Napoleonov dub

Na Tyršovom nábreží v Bratislave vysadili Napoleonov dub. Podľa legendy na tomto mieste 31. augusta 1809 stál pod veľkým stromom Napoleon a hľadel na Bratislavu.

Ilustračný obrázok k článku Na Tyršovom nábreží vysadili Napoleonov dub
2
Galéria
Zdroj: TASR

Legenda hovorí. že 31. augusta 1809 stál na Tyršovom nábrežína pod veľkým stromom Napoleon a hľadel na Bratislavu. „Bol na svojej tajnej ceste, kde pozeral na to, ako chce dobyť Bratislavu. Uskutočnili sa tu boje, ktoré si aj dnes pripomíname,“ priblížila iniciátorka tejto myšlienky námestníčka bratislavského primátora Iveta Plšeková.

Napoleonov strom

Strom zasadila spoločne s predsedom Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavlom Frešom a zástupcom Veľvyslanectva Francúzskej republiky v SR. Nechýbali ani vojaci v dobových uniformách a salva z pušiek.

Veľký strom na tomto mieste Tyršovho nábrežia ešte v minulom storočí stál. To, či tu Napoleon naozaj bol, povedať naisto nevedela ani námestníčka. Legenda o tom však ostala živá dodnes. „Strom tu dlhé roky stál, bol niekoľkostoročný. V minulom storočí bol opásaný veľkými železami, lebo vnútri už bol spráchnivený. Ten strom už nie je, a preto sme sa rozhodli spolu s BSK tú symboliku vrátiť, vysadiť opäť strom – dub ako symbol vernosti a víťazstva,“ uviedla Plšeková. Verí, že z neho vyrastie veľký strom, ktorý bude obyvateľom Bratislavy aj jej návštevníkom pripomínať históriu.

Bratislava si tento víkend pripomína rok 1809, keď ju obliehali napoleonské vojská. V Sade Janka Kráľa tak v týchto dňoch nechýbajú ukážky historických bojov, táborenia armád, delostreleckých ostreľovaní či samotná rekonštrukcia bitky o Bratislavu.

Obliehanie Bratislavy Napoleonom 2017
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM