Nina Táborská Samospráva

Na Trenčianskej ulici vysadili nové stromy. Pri predlžovaní trolejbusovej trate ich totiž na ulici vyrúbali

Na Trenčianskej ulici v Bratislave dokončili výsadbu 25 nových vzrastlých stromov. V lete pri predlžovaní trolejbusovej trate ich totiž na ulici vyrúbali 21. Trati nebránili, ich koreňový systém ale poškodzoval chodník a podľa mesta boli tiež mnohé v zlom stave a ohrozovali ľudí i dopravu.

Ilustračný obrázok k článku Na Trenčianskej ulici vysadili nové stromy. Pri predlžovaní trolejbusovej trate ich totiž na ulici vyrúbali
Zdroj: TASR

Chodník na Trenčianskej ulici muselo mesto rozkopať a opraviť. Zdvihnutý koreňový systém stromov na ňom jednak spôsobil nerovnosti a majitelia susedných pozemkov ho žiadali opraviť. Bolo treba urobiť aj pokládku napájacích káblov pre novú trolejbusovú trať.

Magistrát tiež zistil, že mnohé stromy sú v zlom stave, majú plytké korene a mohli by sa vyvrátiť. „Museli byť vyrúbané aj z dôvodu bezpečnosti účastníkov cestnej premávky,“ podotkol riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Mesto tak rozhodlo, že stromy nahradí novými. Na ulici dnes dokončilo výsadbu hrabov. „Stromy sú vysoké približne štyri metre s obvodom kmeňa vo výške 130 centimetrov nad zemou 22 až 24 centimetrov,“ priblížil Andrassy.

Bratislava za vynútenú investíciu zaplatila 12-tisíc eur. „Náhradnou výsadbou mesto splnilo jednu z podmienok definovaných pri povolení výstavby novej trolejbusovej trate,“ podotkol riaditeľ kancelárie primátora. Projekt totiž platia eurofondy.

Magistrát v ďalších dňoch podľa Andrassyho ešte urobí sadové úpravy a zatrávni pás popri stromoch, medzi cestou a chodníkom. „Starostlivosť o stromy, ich polievanie po dobu troch rokov bude zabezpečovať vysúťažený dodávateľ,“ dodal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM