Rôzne

Na Tomášikovej ulici vznikli nové trvalkové kvetinové lúky pre včielky

Zamestnanci banky na Tomášikovej ulici si vyhrnuli rukávy. V spolupráci s neziskovou organizáciou Živica vysadili lúky pre približne 60-tisíc včiel.

Ilustračný obrázok k článku Na Tomášikovej ulici vznikli nové trvalkové kvetinové lúky pre včielky
2
Galéria
Zdroj: Živica

V okolí budovy banky na Tomášikovej ulici v Bratislave vznikli nové trvalkové kvetinové lúky. Vysadili ich samotní zamestnanci banky v spolupráci s neziskovou organizáciou Živica.

Zeleň pre včielky

Bankári vysadili lúky pre svojich spolubývajúcich – približne 60-tisíc včiel, ktoré bývajú na streche budovy ústredia. Ide o pokračovanie vzájomného projektu neziskovky a Nadácie Slovenskej sporiteľne na podporu opeľujúceho hmyzu v mestskom prostredí.

Opeľujúci hmyz je veľmi dôležitý aj v mestách, kde zabezpečuje opelenie vysadenej zelene i rastlín, ktoré si tu obyvatelia pestujú vo svojich záhradách či na balkónoch a terasách. Zároveň ale ubúdajú zelené plochy, ktoré sú pre opeľovače naozaj funkčné a prospešné.

„Sme veľmi radi, že sa Slovenská sporiteľňa zapojila do projektu s takou ochotou a nadšením. Po prvom roku spolupráce je vidieť, že sa včelám na budove darí, o čom svedčí aj približne 50 kilogramov medu, ktorý sme od včiel získali. Včely zo strechy opeľujú okolité parky a záhrady, čo pomáha zvyšovať biodiverzitu a stabilitu zelene v mestskom prostredí. Práve v horúcich dňoch, aké teraz zažívame, je zeleň nenahraditeľným faktorom v ochladzovaní a zvlhčovaním ovzdušia v meste. Slovenská sporiteľňa sa ako prvá súkromná firma odvážila umiestniť na svoju strechu včelstvá a nielen to, išla ešte ďalej a umožnila svojim zamestnancom zapojiť sa do výsadby kvetinových lúk pre opeľovače okolo svojej centrály,“ konštatuje Petra Ježeková z organizácie Živica, manažérka projektu.

Dobrovoľnícke dni

Dobrovoľníci odpracovali päť dobrovoľníckych dní, počas ktorých odstránili trávny koberec, navozili kvalitnú pôdu a vysadili a vysiali trvalkové lúky, ktoré sa budú ďalej sami vysemeňovať a kvitnúť aj v priebehu ďalších rokov.

„Máme radosť, že sa naši kolegovia zapojili svojou prácou do tohto projektu. Museli sme chvíľu počkať, ale približne po mesiaci lúky nádherne zakvitli a sú plné včiel, čmeliakov i motýľov. Vidíme ich priamo z okna našej jedálne, takže ich môžeme počas obeda pozorovať. A nielen my, ale aj naši klienti, obyvatelia z blízkych bytoviek i okoloidúci, ktorí okolo budovy prechádzajú za rekreáciou na blízku Kuchajdu,“ uviedla Danica Lacová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM