Alexandra Húsková Samospráva

Na štvrtý pokus sa to podarilo! Nové Mesto vyhlásilo voľbu kontrolóra

Po neúspešných pokusoch v predchádzajúcich mesiacoch a búrlivých debatách bola v Novom Meste vyhlásená voľba kontrolóra. Predchádzala jej však slovná prestrelka o spôsobe voľby, napríklad sme sa dozvedeli, že verejné hlasovanie je nebezpečný fenomén.

Ilustračný obrázok k článku Na štvrtý pokus sa to podarilo! Nové Mesto vyhlásilo voľbu kontrolóra
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci v Novom Meste rokovali 7.5. na zasadnutí s jediným bodom a to Návrhom na ustanovenie podrobností a spôsobe o vykonaní voľby kontrolóra.

V diskusii sa opäť rozvírila búrlivá debata o predloženom materiáli, poslanci diskutovali o spôsoboch tajnej a verejnej voľby. Padli námietky, že keď bude voľba verejná – ako bolo uvedené v materiáli, nový kontrolór sa bude môcť na poslancoch, ktorí mu nedali hlas „vyvršovať“.

Poslanec Libor Gašpierik navrhol tajnú voľbu kontrolóra a vyjadril obavy z možného ovplyvňovania, ako aj fyzického nátlaku na členov komisie pri samotnej voľbe. Poslanec Richard Mikulec sa vyjadril za verejnú voľbu a ponúkol Gašpierikovi pomoc, že ak sa bojí, tak ho obráni.

Poslanci Zuzana Šebejová a Peter Vaškovič vystúpili v diskusii a prehlásili, že sú pripravení hlasovať ako vo verejnej, tak v tajnej voľbe. Tomáš Korček kritizoval neprítomnosť starostu Rudolfa Kusého na rokovaní.

Voľba bude nakoniec tajná

Po prestávke a dohadovaní klubov prebehlo hlasovanie o tajnej voľbe, za ktorú hlasovali všetci prítomní poslanci. Následne bol aj prijatý aj materiál o vyhlásení voľby kontrolóra s dátumom 16.júna. Písomné prihlášky musia byť doručené najneskôr do 2.júna do 15:00 hodiny na adresu Miestneho úradu Nové Mesto.

Zastupiteľstvo si zvolilo trojčlennú komisiu, zloženú z poslancov, ktorá posúdi splnenie podmienok v doručených prihláškach. Komisia bola zvolená v zložení Libor Gašpierik, Stanislav Winkler, Vladimír Mikuš.

Najneskôr do 5.júna poslanci v komisii vyhodnotia splnenie podmienok jednotlivých kandidátov. V spolupráci s prednostom úradu zabezpečia zverejnenie zoznamu a životopisov kandidátov, ktorí splnili podmienky na zaradenie do voľby, ako aj tých, ktorí podmienky nesplnili – na webovej stránke Mestskej časti Bratislava – Nové Mesto.

Viac o voľbe kontrolóra si prečitajte tu: Kto je to kontrolór? Čo musí a nesmie? Prinášame vám popis a právomoci funkcie kontrolóra v obci

Viac z rokovaní zastupiteľstva v Novom Meste si prečítajte tu:

V Novom Meste kontrolóra opäť nezvolili. Na rokovaní opäť nebola núdza o zaujímavé výroky

Z voľby kontrolóra v Novom Meste bol nakoniec kabaret

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM